Командоси упали у брод с кокаином од 500 милиона евра

28.09.2023. 20:49
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ирске власти се спремају за избијање крвопролића између нарко-картела након што су специјалне јединице војске ове земље извеле највећу заплијену дроге у историји Ирске, пошто су командоси упали на теретни брод који је преко Атлантског океана превозио кокаин вриједан пола милијарде евра.

Британски Дејли мејл наводи да истражитељи верују да су у кријумчарење оволике количине дроге били, између осталих, укључени опасни колумбијски Заливски клан (Цлан дел Голфо), цијели конзорцијум нарко-банди из Европе на челу с Албанцима и ирски картел Кинахан, а сада ће сви тражити кривца за овај дебакл.

Вјерује се да је цијелом операцијом управљано из Дубаија.

Све је почело тако што је 192 метра дуги теретни брод "МВ Метју" 18. августа кренуо из јужног дијела Карипског мора како би покупио кокаин у Гвајани.

Прошлог петка 22. септембра ирске власти су на основу обавјештајних података послале војне ренџере да пресретну брод за који се сумњало да превози дрогу.

Истог дана, мали рибарски брод "Каслмор" купљен је у ирском приморском граду Каслтаунберу у округу Корк и исте вечери је испловио.

У недељу се "Каслмор", за који су власти вјеровале да је послужио за претовар дроге са "МВ Метју", насукао на пешчани спруд код Блеквотера у округу Вексфорд.

У понедјељак рано ујутру ирска Обалска стража спасила је са рибарског брода двојицу морнара, који су касније ухапшени, а особљен "МВ Метју", који је имао проблеме са мотором током цијелог викенда, успјева да поново покрене теретни брод.

Међутим, капетан тог брода је том приликом повријеђен и хеликоптером Обалске страже је увече пребачен у болницу.

У уторак 26. септембра "МВ Метју" креће ка ирској луци Корк како би замијенио делове оштећених мотора, када је особље схватило да их власти прате.

Умјесто да послушају наредбу командоса са брода ирске војске "ЛЕ Вилијам Батлер Јитс" и стану, особље мења курс теретног брода у покушају напусте ирске територијалне воде и уђу у међународне.

Командоси су испаили хице упозорења и пошто због лошег времена нису могли да пристану уз теретни брод, на њега су се спустили конопцима из хеликоптера.

Након што су теретни брод ставили под своју контролу, ирски војни специјалци су га одвезли у луку Корк где су полицијски истражитељи открили на њему 2,253 килограма кокаина вредног 500.000 евра.

На теретном броду су ухапшени Британац, три Украјинца и два Иранца од којих је један био капетан.

Извор близак истрази изјавио је за ирски Сан да нарко-картле Кинахан не би био способан да сам изведе кријумчарење оволико велике количине дроге.

- Ту би могло да буде умјешано и до 20 криминалних организација - навео је извор.

Ирски званичници вјерују да је са рибарског брода "Каслмор", у који је претоварен дио кокаина са "МВ Метју", у море бачена упакована дрога вриједна милионе евра.

Локалци из округа Вексфорд су одмах након што се то прочуло почели да се окупљају на плажама у нади да ће пронаћи наркотике које вода избаци, преноси Курир.

"МВ Метју" је након претоваривања дијела кокаина на "Каслмор" требало да настави путовање и избацује дрогу код обала Велике Британије и земаља чланица Европске уније.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски цариници у плишаном меди нашли килограм дроге (ФОТО) Српски цариници у плишаном меди нашли килограм дроге (ФОТО)
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Пронађена опојна дрога код два лица у Источној Илиџи Пронађена опојна дрога код два лица у Источној Илиџи
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 9m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 53m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 38m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 37m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    3h 43m
    0