Оскрнављена спомен-плоча убијеним Србима у Челебићу

17.01.2021. 21:21
0
ИЗВОР: СРНА

Спомен-плоча у Челебићу код Ливна за више од 400 Срба из овог и околних села, које су усташе убиле 1941. године, оскрнављена је усташким симболима.

Удружење “Огњена Марија Ливањска” осудило је скрнављење спомен-плоче и позвало надлежне органе да се укључе у истрагу.

Из Удружења су рекли да им је мир и радост, које још осјећају послије божићних и новогодишњих празника, нарушила “ненадана тама црног спреја” којим је прије неколико дана ишарана плоча на споменику.

- Позивамо полицију и остале надлежне органе да овај напад истраже, а локалне, кантоналне и остале нивое власти да га најоштрије осуде. Тама мржње овдје никада и никоме није донијела добро - рекао је Срни Милош Дамјановић из Удружења.

Спомен-плоча у Челебићу оскрнављена је прије неколико дана усташким симболима исписаним црним спрејем.

Он је истакао да су споменик и плочу, који су већ страдали у ратним и поратним дејствима, обнављали много труда и љубави од 2013. године као дуг прецима, а од комшија није било примједби, него је чак било и подршке.

Упитао је коме је сада сметала спомен-плоча у селу Челебићи која чува сјећање на цивилен побијене у челебићкој школи или бачене у јаму Бикушу у данима око Огњене Марије 1941. године.

Слика

Фото: omlivanjska.com

– Питамо се зашто? Каквом уму може сметати успомена на невине жртве на мјесту гдје су закопане кости више од 300 страдалих, док се преостале жртве налазе у јами Бикуши изнад села. Неко је нашао за сходно да спомен-плочу оскрнави баш оним симболима које су носили они који су их ту и закопали – пита Дамњановић.

Он вјерује да се оваквог потеза стиде сви људи који у Бога вјерују и који га се плаше.

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су их живе бацале у јаму безданку Бикушу.

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скрнављење српских гробаља је рефлексија односа према живим Србима Скрнављење српских гробаља је рефлексија односа према живим Србима
На православном гробљу у Сарајеву срушено осам споменика На православном гробљу у Сарајеву срушено осам споменика
Прослављена крсна слава Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима Прослављена крсна слава Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 31m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 49m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    11m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 16m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 4m
    0