Oskrnavljena spomen-ploča ubijenim Srbima u Čelebiću

17.01.2021. 21:21
0
IZVOR: SRNA

Spomen-ploča u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela, koje su ustaše ubile 1941. godine, oskrnavljena je ustaškim simbolima.

Udruženje “Ognjena Marija Livanjska” osudilo je skrnavljenje spomen-ploče i pozvalo nadležne organe da se uključe u istragu.

Iz Udruženja su rekli da im je mir i radost, koje još osjećaju poslije božićnih i novogodišnjih praznika, narušila “nenadana tama crnog spreja” kojim je prije nekoliko dana išarana ploča na spomeniku.

- Pozivamo policiju i ostale nadležne organe da ovaj napad istraže, a lokalne, kantonalne i ostale nivoe vlasti da ga najoštrije osude. Tama mržnje ovdje nikada i nikome nije donijela dobro - rekao je Srni Miloš Damjanović iz Udruženja.

Spomen-ploča u Čelebiću oskrnavljena je prije nekoliko dana ustaškim simbolima ispisanim crnim sprejem.

On je istakao da su spomenik i ploču, koji su već stradali u ratnim i poratnim dejstvima, obnavljali mnogo truda i ljubavi od 2013. godine kao dug precima, a od komšija nije bilo primjedbi, nego je čak bilo i podrške.

Upitao je kome je sada smetala spomen-ploča u selu Čelebići koja čuva sjećanje na civilen pobijene u čelebićkoj školi ili bačene u jamu Bikušu u danima oko Ognjene Marije 1941. godine.

Slika

Foto: omlivanjska.com

– Pitamo se zašto? Kakvom umu može smetati uspomena na nevine žrtve na mjestu gdje su zakopane kosti više od 300 stradalih, dok se preostale žrtve nalaze u jami Bikuši iznad sela. Neko je našao za shodno da spomen-ploču oskrnavi baš onim simbolima koje su nosili oni koji su ih tu i zakopali – pita Damnjanović.

On vjeruje da se ovakvog poteza stide svi ljudi koji u Boga vjeruju i koji ga se plaše.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Skrnavljenje srpskih grobalja je refleksija odnosa prema živim Srbima Skrnavljenje srpskih grobalja je refleksija odnosa prema živim Srbima
Na pravoslavnom groblju u Sarajevu srušeno osam spomenika Na pravoslavnom groblju u Sarajevu srušeno osam spomenika
Proslavljena krsna slava Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima Proslavljena krsna slava Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    8h 23m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    7h 47m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    6h 2m
    11
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 31m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    7h 41m
    0