Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец

07.12.2023. 08:51
1
ИЗВОР: srna.rs

Српско народно вијеће /СНВ/ и Антифашистичка лига Хрватске организоваће данас комеморацију поводом 32 године од убиства породице Зец у Загребу 1991. године, а град Загреб ће мјесто злочина обиљежити подизањем спомен-плоче.

Комеморација ће бити одржана са почетком у 18.00 часова код Адолфовца на загребачком Сљемену, локалитету гдје су у ноћи између 7. и 8. децембра 1991. убијене дјевојчица Александра и њена мајка Марија Зец.

Уз овогодишњу комеморацију град Загреб обиљежиће мјесто злочина подизањем спомен-плоче у име свих грађана Загреба, подсјећајући трајно на породицу Зец, саопштено је из Српског народног вијећа.

Данас су се навршиле 32 године од убиства породице Зец у Загребу када су припадници специјалне јединице МУП-а Хрватске којом је командовао Томислав Мерчеп ликвидирали Михајла Зеца /38/, његову супругу Марију /36/ и њихову малољетну кћерку Александру /12/.

Из Документационо-информационог центра "Веритас" наводе да убиство породице Зец у Загребу спада у најмонструозније ликвидације породица у рату у Хрватској због њихове етничке припадности.

По Мерчеповом наређењу, његов замјеник Миро Бајрамовић наредио је припадницима јединице Игору Миколи, Синиши Римцу, Небојши Ходаку и Сњежани Живановић да приведу Србина Михајла Зеца због наводних веза са крајишким Србима.

Михајла Зеца је приликом привођења испред његове куће у Пољаничкој улици на Трешњевци, убио Синиша Римац, наводно у покушају бијега.

Након Михајлове ликвидације, Муниб Суљић се вратио у Михајлову кућу, одакле је извео његову жену Марију и њихову кћер Александру, које је убио из ватреног оружја на Сљемену.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    grkzorba 07.12.2023. 09:02
    jel se jos neko pita kako je poceo rat u hrvatskoj?
Повезане вијести
Након свађе суграђанину пуцао у главу Након свађе суграђанину пуцао у главу
Ужас у Центру за социјални рад: Убио бившу жену и ранио њеног брата Ужас у Центру за социјални рад: Убио бившу жену и ранио њеног брата
Наставља се потрага за тијелом двогодишње Данке Наставља се потрага за тијелом двогодишње Данке
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    13h 40m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    13h 54m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    13h 46m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 11m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    6h 1m
    0