Комерцијално тестирање у Републици Српској се не врши у сврху туристичког путовања

19.06.2020. 14:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Комерцијално тестирање на вирус корона ПЦР тестом се врши на Институту за јавно здравство РС, а овај тест могу радити само особе које иду на рад у иностранство, те студенти и ђаци који иду на школовање у иностранство.

Истакао је ово данас у Бањалуци, Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство РС, те напоменуо да не врше комерцијална тестирања у сврху туристичких путовања.

- Нама није познато да ико врши тестирање за туристички одлазак у неку земљу у било коју земљу. Као што је речено, свака земља у складу са својом епидемиолошком ситуацијом доноси одређене мјере, препоруке, односно захтјеве. Нама није познато којим се конкретно чињеницама воде те земље када уводе захтјев за негативан ПЦР тест приликом уласка у земљу - појаснио је Зељковић.

Он је напоменуо да у овом тренутку дефинитивно није могуће овим капациетом покрити, односно тестирати све наше грађане који желе туристички да оду у било коју земљу.

- Ми морамо заузети став струке, то је тестирање особа које имају приоритет. Они који желе туристички мислим да могу схватити да они нису приоритет - истиче Зељковић.

Јела Аћимовић, епидемиолог на Институту за јавно здравство РС, истакла је да су неке од земаља ЕУ увели обавезно тестирање, а да су једино релевантни ПЦР тестови.

- То је тест који се ради најчешће из бриса носа, сви остали брзи тестови једноставно немају довољно поузданост да би се на њих могло ослонити. Дакле према информацијама које ми имамо све земље још увијек искључиво траже ПЦР тест - рекла је Аћимовића и додала да се овај ПЦР тест може обавити на Институту, те да је цијена комерцијалног тестирања 200 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући
Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
У Српској сутра почиње вакцинација против грипа У Српској сутра почиње вакцинација против грипа
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    21h 0m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    19h 9m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    7h 50m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    2h 35m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    5h 36m
    0