Комуникација и едукација - императив у борби против онлајн насиља!

06.06.2024. 15:47
0
ИЗВОР: katera.news

Након што су у оквиру друштвено одговорне кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету, одржани панели у пет градова БиХ, компанија м:тел организовала је панел-дискусију и у Дому омладине у Бањалуци. Тема о којој су панелисти овом приликом разговарали била је „Насиље у реалном времену и виртуелном свијету – међусобни утицај”, а учесници су и овога пута стручњаци који се у свакодневном раду сусрећу са проблемом насиља.

Поред представнице Уницефа Нинете Поповић, која води одјел за комуникације ове канцеларије у БиХ, панелу је присуствовала и Маја Ковачевић, психолог и савјетник на Плавом телефону, обје као представници партнера кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“. Подсјећамо, ову друштвено одговорну кампању компанија м:тел реализује у партнерству са УНИЦЕФ-ом и Плавим телефоном, једином савјетодавном линијом за дјецу и младе у БиХ.

Како је Уницеф организација која дјелује глобално и којој је у фокусу управо добробит дјеце, Нинета Поповић је изнијела став да су рјешења проблема насиља могућа једино уз помоћ идентификовања релевантних података и узрока са терена.

- Насиље на интернету треба посматрати холистички, то није један изолован случај, него је феномен насиља, односно рефлексија насиља које се дешава у стварном свијету. Када говоримо о дјеци, било да су жртве или чак починиоци насиља, сви они су у сваком случају жртве. Зато што насилно дијете долази из насилне породице, из насилног друштва. Цијело наше друштво је, нажалост, изузетно толерантно према насиљу - рекла је Поповић, истичући потребу укључивања свих актера у друштву у рјешавање овог проблема.

Психолог и савјетник на Плавом телефону Маја Ковачевић је посебно нагласила чињеницу да је ова кампања већ дала резултате, у смислу да је примјетан пораст позива Плавом телефону, а који се односе на родитеље који примјећују промјене у понашању дјетета, те се обраћају са питањима како им помоћи.

- Путем позива психолози Плавог телефона савјетују како дјецу тако и родитеље о адекватном и неадекватном понашању те веома битном учењу о емпатији - навела је Ковачевић.

Јединствен став који је послат и са овог панела био је да је кључ безбједности едукација, и то едукација цијеле заједнице, а нарочито родитеља, наставног особља али и медија који имају утицај на друштво у цјелини.

Марија Јаковљевић, психолог у Центру за социјални рад Бањалука, нагласила је да су дјеца природно радознала а медији и друштвене мреже дају им могућност да та радозналост оде погрешним путем.

- Институционална превенција је, нажалост, на ниском нивоу. Наставни програм и оспособљавање стручног кадра не одговара потребама данашњег времена. Насиље се може спријечити правилном  комуникацијом која се може научити - рекла је Јаковљевић.

Они који се свакодневно сусрећу с проблемом насиља у његовом најгорем облику су свакако представници МУП-а, а о теми онлине насиља Дарко Вукић, инспектор у Јединици за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске, рекао је да је развој технологије довео до повећања насиља, али и већој могућности проналаска доказа.

- Колико год да причамо о превенцији, мало је. Проблем се мора препознати и подијелити да би се ријешио - рекао је Вукић, наглашавајући потребу да се све снаге усмјере према превенцији.

Компанија м:тел ће наставити да се бави темом заштите дјеце на интернету, јер је то мисија која треба да буде императив за све субјекте друштвене заједнице, а нарочито оне који имају могућност да овакве поруке пошаљу у јавност користећи своје ресурсе и знања.

За више информација о кампањи „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“, посјетите mtelblog.ba.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Искористи прилику и узми два припејд броја по цијени једног Искористи прилику и узми два припејд броја по цијени једног
Јелена Триван, нови амбасадор Даун синдром центра Јелена Триван, нови амбасадор Даун синдром центра
Уз Претплата тарифе добијате и до три пута више нета Уз Претплата тарифе добијате и до три пута више нета
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 3m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 26m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 59m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 56m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 47m
    0