Кон: Кршење мjера - инат, пркос, а обара морал медицинарима

05.04.2021. 11:28
0
ИЗВОР: Tanjug

Кршења мјера против ширења корона вируса обара морал љекара и других здравствених радника, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон.

- То је нека врста ината, нека врста пркоса и борбе за живот на њима својствен начин - рекао је Кон за РТС и истакао је да је то потпуно ирационално, погрешно и не служи ничему, осим дестимулацији и обарању морала здравствених радника.

 На питање да ли се томе може стати на пут и како, Кон је рекао да не зна, али да примјена неке врсте силе не долази у обзир.

Говорећи о томе колико су грађани Србије близу повратка животу као прије пандемије, Кон је рекао да нисмо у тако лошој ситуацији.

- Показатељи су јасни да се ово смањује и да излазимо из максимума другог пика трећег таласа, само је питање којом брзином, са рестриктивнијим мерама и бржом вакцинацијом то ћемо брже урадити - рекао је Кон.

Са постојећом ситуацијом, како је навео, све зависи од брзине вакцинације.

- Ако би се овакав тренд наставио, то ће трајати још једно два месеца - закључио је Кон.

Када је ријеч о епидемијској ситуацији и броју обољелих, Кон је рекао да постоји стабилизација на високом нивоу и да о томе нема дилеме, а у Београду се јасно види да почиње пад.

Говорећи о новим мјерама које су данас ступиле на снагу, Кон је рекао да је требало некоме омогућити да ради тако да ризик буде минималан.

Он је поновио да ће баште ресторана и кафића радити са пола капацитета, да посјетиоци у њима морају да носе маске кад не конзумирају пиће и храну и да размак између столова мора да буде најмање два метра.

 Кон је нагласио да конобари морају да буду заштићени и да је ово сада прилика да се искажу они који тврде да се контрола стално врши.

Епидемиолог је навео и да се разговара о активирању наставе у школама, али је истакао да би требало имати у виду да се у многим земљама повећао број обољелих кад се настава активирала.

Кон је нагласио да је Београд шампион када је ријеч о броју вакцинисаних пошто је у престоници отприлике трећина пунолетног становништва вакцинисана. С друге стране, каже да је ситуација гора у општинама Тутин, Нови Пазар и Сјеница, али напомиње да је и међу тим мјестима ситуација различита. "Углавном се свуда повећава вакцинисаност, али Београд заиста предњачи", рекао је Кон.

Кон је упозорио да "ко одабере да се не вакцинише, одабрао је вирус". Он је нагласио да ће вирус остати с нама и да од нас зависи колику ћемо баријеру направити, али да нас неће мимоићи током живота.

На питање о колективном имунитету, Кон је рекао да то није измјерено и да може само да се процијењује на основу броја оних који су прележали болест и који су вакцинисани.

Како каже, та процјена је релативна, између 40 и 50 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 12m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 38m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 53m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 16m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 0m
    0