Кон открио које ће мјере бити уведене у Србији

09.07.2020. 10:38
0
ИЗВОР: Tanjug

Медицински дио кризног штаба противи се увођењу полицијског часа, који јесте најједноставнија мјера за спречавање ширења вируса корона, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да ће на данашњој сједници, у 12 сати, бити донесена дефинитивна одлука о новим мјерама, међу којима ће свакако бити забрана јавног окупљања.

Кон за РТС каже да је суштина мјера забрана контаката, а да је најједноставнији полицијски час, којем се, међутим, противе скоро сви из медицинског дијела кризног штаба.

-Да ли је то грешка или не, то ћемо видети тек после, јер потпуно затварање Београда омогућило би бар током викенда да тог преноса нема- рекао је Кон и додао да ће дефинитивну одлуку донијети Кризни штаб на сједници у 12 часова.

-Назначио је јуче и председник и ја сам му својевремено рекао да је то крајње непопуларно, али и најсигурније- рекао је Кон.

Додаје да ће одлука свакако бити забрана јавног окупљања и да ту нема дилеме.

Каже и да забрана контаката мора да буде мјера "у глави грађана" истичући да су свјетска истраживања показала да ако сви носе маску постоји само један одсто могућности да се вирус пренесе.

Каже да су неприхватљиве све прославе, матуре, свадбе, јер ће урушити систем и неће имати мјеста за хоспитализацију свих људи.

-Морамо крајње обиљно то схватити - нема се утисак још увек тога, али је чињеница да нема мјеста у болницама- рекао је Кон.

Упитан да објасни свој пост на Фејсбуку, у којем је написао да би своје мјесто у кризном штабу "уступио" свом професору у пензији Зорану Радовановићу који критикује "политизацију струке", Кон је истакао да не може дезертирати док је оваква ситауција и да ће наставити да ради свој посао.

-То ништа не значи осим онога што је написано, не могу да напустим брод кад је оваква ситуација, то не долази у обзир- рекао је Кон.

Кад је ријеч о тестовима, Кон каже да се у број теситраних укључују ПСР тестови, али и сви други.

Он оцјењује да ће ситуација у вези с вирусом корона трајати до 2022. године и да је то епидемиолошки задатак, те да више не смију да постоје некохерентне изјаве струке.

Каже да ће долазити до смиривања ситуације, па до нових таласа, а да постоји могућност огромног таласа који може да дође на јесен. 

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    56m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    21h 13m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    15h 4m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    14m
    0