Корак ближе лијековима на бази канабиса

30.09.2023. 11:04
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ покренула је поступак за измјену документа којим је предвиђена употреба канабиса у медицинске сврхе како би пацијентима са одређеним дијагнозама омогућили доступност медикамената на бази те дроге.

Ријеч је о Одлуци за измјену и допуну листе опојних дрога којом је дефинисано пребацивање дроге конопља, њене смоле, екстракта и тинктуре из табеле један - “забрањене супстанце и биљке” у табелу два - “супстанце и биљке под строгом контролом”. У образложењу одлуке, која је објављена средином мјесеца наводи се да се у БиХ тренутно конопља, њене смоле, екстракти и тинктуре, укључујући лијекове који садрже наведене супстанце, не могу продавати у медицинске сврхе, чиме се угрожава здравље грађана.

- Спроводећи и поштујући одредбе Закона о лијековима и медицинским средствима, затим Закона о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога, те међународних конвенција чији је потписник БиХ, Агенција је покренула поступак за измјену Одлуке о измјени и допуни листе опојних дрога. Након поступања надлежних институција предметна одлука биће достављена на усвајање Савјету министара БиХ - наводи су у образложењу.

У Агенцији кажу за “Глас” да сада чекају одговор, односно покретање даљих активности у складу са надлежностима других институција. Они наводе да су у претходном периоду извршили поређење тренутно важеће листе у БиХ са листама међународних конвенција те Министарству безбједности, односно Комисији за сузбијање злоупотребе опојних дрога упутили Нацрт одлуке о измјени и допуни листе опојних дрога.

- Такође, поступајући у складу са својим надлежностима и обавезама, предузели смо потребне кораке и, препознајући значај доступности потребних лијекова пацијентима, јасно изнијели став да је употреба канабиса, као лијека за лијечење одређених дијагноза, у медицинске сврхе оправдана - рекли су у Агенцији и напоменули да се не ради генерално о легализацији, односно декриминализацији канабиса, већ изричито о могућности употребе у медицинске сврхе.

Они су појаснили да би се, након пребацивања конопље у табелу два, са таквом врстом производа поступало у легалном ланцу снабдијевања.

- Исто као што се поступа са сличним лијековима као што су “морфин”, “хептанон”, “фентанил” и други који се налазе на листи опојних дрога - такође табела два. На овај начин би постојала контрола, како одговарајућих дозвола, тако и контрола квалитета таквих производа те би пацијенти били сигурни да користе провјерен лијек - навели су у Агенцији за лијекове.

Прича о процесу легализације канабиса у медицинске сврхе у БиХ траје годинама. Комисија за спречавање злоупотреба опојних дрога још у септембру 2016. године дала је позитивно мишљење за употребу канабиса у медицинске сврхе. Члан те комисије тада је била и републички координатор за малигне болести Зденка Гојковић која каже да је креирању поменуте одлуке претходио дуг пут.

- Процедуре су врло сложене, захтијевале су мишљења бројних стручњака, али и усаглашеност више правних аката. Вјерујем да ће процедуре за измјену одлуке бити одобрене - рекла је Гојковићева. Додала је да су лијекови на бази конопље легализовани у великом броју земаља.

- Пацијенти у БиХ узимају такве препарате, али ко зна какве и у каквим условима јер овдје није легализован. Када су у питању онколошки пацијенти, лијекови на бази канабиса су добар избор за третман бола када аналгетици не постижу жељени ефекат. Ти лијекови могу помоћи и онима који тешко подносе хемотерапију, да се симптоми ублаже - рекла је она.

Oбавеза

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ кажу да је, имајући у виду да је Закон о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога донесен ради спровођења међународних конвенција о опојним дрогама, односно међународних конвенција о контроли над опојним дрогама, обавеза БиХ да се изврши свако усклађивање по листама. На који начин то треба да буде урађено, усаглашено је на сједници Комисије Уједињених нација за опојне дроге одржаној крајем 2020. године.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 3m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 47m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 0m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 14m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 6m
    0