Корона и маске смањиле шминкање

01.10.2020. 09:11
0
ИЗВОР: Nezavisne

Да је пандемија вируса корона утицала и на смањен увоз производа за уљепшавање и шминкање, најбоље говоре подаци да су за осам мјесеци ове године увезени ови производи у вриједности од 43,3 милион КМ, што је за 11,8 милиона КМ мање у односу на исти период лани.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за осам мјесеци прошле године у БиХ су увезени ти производи у вриједности од 55,2 милиона КМ.

Када се то прерачуна у количину, од почетка године увезено је нешто више од 2,3 милиона килограма производа за уљепшавање и шминкање, док је прошле године то износило 2,18 милиона килограма, што је за преко 142.854 килограма мање. 

Да су жене у БиХ од појаве вируса корона смањиле и саму посјету козметичким салонима гдје шминком истичу додатно своју љепоту, сматра и Драгица Арсић, предсједница Удружења фризера и козметичара града Бањалука, која је рекла да је дошло до пада обима посла до 40 одсто зато што услови рада тако захтијевају. 

- Недолазак дијаспоре и мањак клијената који због пандемије зазиру управо од посјете козметичким салонима утицали су на то да је мања потражња за шминком, што се на крају одразило и на сам увоз - казала је Арсићева.

Додаје да сами власници козметичких салона нису имали потребе да набављају велике количине производа за уљепшавање и шминкање, јер нису радили један период, али и, како каже, када су почели с радом, то је у знатној мјери мање него што су навикли. 

Наташа Марјановић, власница фризерског и козметичког салона ОМ из Приједора, казала је да је било мање шминкања јер није било ни много прослава због ситуације са короном.

- У козметичким салонима услуга шминкања заступљена је у вријеме различитих прослава, док су ове године прославе сведене на минимум или ограничене на 50 особа. Број клијената са овом услугом шминкања је сведен на 10 одсто у односу на прошлу годину - казала је Марјановићева. 

Додаје да је ношење маски такође ограничило ову услугу.

И много жене у БиХ су рекле да се мање шминкају, посебно рјеђе стављају руж на усне, јер морају да носе маске.

Из козметичког салона "Јелена" у Бијељини рекли су да је мањи број жена које долазе на професионално шминкање и да је све то утицало на мањи обим посла. 

- Ове година немамо ни свадби, ни прослава, нити смо имали наших клијената из дијаспоре које су давале свој допринос салонима - кажу из салона "Јелена". 

Из једног козметичког салона у Сарајеву такође истичу да се професионално шминкање тражи много мање него прошле године.

- Од када су маске обавезне, и оно мало жена које нам дођу на комплетно шминкање траже углавном да им више шминкамо очи и обрве, јер су им то једини дијелови лица који могу доћи до изражаја - казали су из овог салона. 

Слика

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 38m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 52m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 42m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 7m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 57m
    0