Korona i maske smanjile šminkanje

01.10.2020. 09:11
0
IZVOR: Nezavisne

Da je pandemija virusa korona uticala i na smanjen uvoz proizvoda za uljepšavanje i šminkanje, najbolje govore podaci da su za osam mjeseci ove godine uvezeni ovi proizvodi u vrijednosti od 43,3 milion KM, što je za 11,8 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za osam mjeseci prošle godine u BiH su uvezeni ti proizvodi u vrijednosti od 55,2 miliona KM.

Kada se to preračuna u količinu, od početka godine uvezeno je nešto više od 2,3 miliona kilograma proizvoda za uljepšavanje i šminkanje, dok je prošle godine to iznosilo 2,18 miliona kilograma, što je za preko 142.854 kilograma manje. 

Da su žene u BiH od pojave virusa korona smanjile i samu posjetu kozmetičkim salonima gdje šminkom ističu dodatno svoju ljepotu, smatra i Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluka, koja je rekla da je došlo do pada obima posla do 40 odsto zato što uslovi rada tako zahtijevaju. 

- Nedolazak dijaspore i manjak klijenata koji zbog pandemije zaziru upravo od posjete kozmetičkim salonima uticali su na to da je manja potražnja za šminkom, što se na kraju odrazilo i na sam uvoz - kazala je Arsićeva.

Dodaje da sami vlasnici kozmetičkih salona nisu imali potrebe da nabavljaju velike količine proizvoda za uljepšavanje i šminkanje, jer nisu radili jedan period, ali i, kako kaže, kada su počeli s radom, to je u znatnoj mjeri manje nego što su navikli. 

Nataša Marjanović, vlasnica frizerskog i kozmetičkog salona OM iz Prijedora, kazala je da je bilo manje šminkanja jer nije bilo ni mnogo proslava zbog situacije sa koronom.

- U kozmetičkim salonima usluga šminkanja zastupljena je u vrijeme različitih proslava, dok su ove godine proslave svedene na minimum ili ograničene na 50 osoba. Broj klijenata sa ovom uslugom šminkanja je sveden na 10 odsto u odnosu na prošlu godinu - kazala je Marjanovićeva. 

Dodaje da je nošenje maski takođe ograničilo ovu uslugu.

I mnogo žene u BiH su rekle da se manje šminkaju, posebno rjeđe stavljaju ruž na usne, jer moraju da nose maske.

Iz kozmetičkog salona "Jelena" u Bijeljini rekli su da je manji broj žena koje dolaze na profesionalno šminkanje i da je sve to uticalo na manji obim posla. 

- Ove godina nemamo ni svadbi, ni proslava, niti smo imali naših klijenata iz dijaspore koje su davale svoj doprinos salonima - kažu iz salona "Jelena". 

Iz jednog kozmetičkog salona u Sarajevu takođe ističu da se profesionalno šminkanje traži mnogo manje nego prošle godine.

- Od kada su maske obavezne, i ono malo žena koje nam dođu na kompletno šminkanje traže uglavnom da im više šminkamo oči i obrve, jer su im to jedini dijelovi lica koji mogu doći do izražaja - kazali su iz ovog salona. 

Slika

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 47m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 31m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 16m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 15m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 21m
    0