Корона одвезла пола прихода превозницима у Српској

29.03.2021. 10:29
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Предузећа за превоз путника у Српској и даље су под страховитим ударом кризе, на шта указује и податак да су им приходи у овој години пали и до 50 одсто у односу на исти период 2020.

Колико је ситуација изазвана пандемијом вируса корона погодила ову браншу, свједоче и превозници, који кажу да се биљеже случајеви да у аутобусима буде само возач или један-два путника.

"Независне" су у посједу анализа које је урадило неколико фирми из ове бранше, а који показују да се пад прихода у просјеку креће од 30 до 50 одсто. Да невоља буде већа, пред руководствима ових предузећа нашао се нови изазов - поскупљење горива.

- Трошкови ових предузећа су враћени углавном на исти ниво као прошле године, ако нису и већи јер је осјетан раст цијена нафте и цијена резервних дијелова. Осјетан је и раст осталих трошкова пословања у односу на претходни период - рекао је за "Независне новине" Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Према његовим ријечима, најгоре стање је у већим локалним заједницама, попут Бањалуке, гдје  град одређује број возила и линија које се морају возити. Путника је, истиче, веома мало, а послије 18 сати их готово и нема.

- У Бањалуци су и највећи превозници, с највећим бројем радника, и тренутно трпе највеће губитке, поред предузећа која се баве искључиво међународним саобраћајем - навео је Мијић.

Предузећима која се баве међународном саобраћајем, како кажу превозници,  велики проблем представља и огроман број дивљих комби превозника који и овако мали број путника превозе у малим возилима, узимајући тако од легалних превозника и посљедњу шансу да остваре неки приход.

- Надамо се да ће Влада РС као и до сада препознати значај путничког саобраћаја у очувању привредног и друштвеног живота у РС и одобрити за прва три мјесеца 2021. године помоћ у виду пореза и доприноса на исплаћене плате за све превознике у путничком саобраћају, а за превознике у међународном путничком саобраћају поред тога макар и једну бруто плату за март - поручују из Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Момчило Сладоје, директор "Центротранса" Источно Сарајево, говорећи о проблемима с којим се бори ова бранша, истиче да је број путника смањен, а осим тога, на снази су и мјере у градском превозу. И треће, како је навео, редуковали су и редове вожње.

- Према мојим процјенама, имали смо око десет одсто полазака са два, једним или ниједним путником. Дакле, у возилу је био сам возач. Или, рецимо, на линији Сарајево - Требиње, имате путника до Фоче, а од Фоче до Гацка ниједног. Или, у повратку из Требиња, сам возач дође до Гацка или до Фоче - рекао је Сладоје за "Независне новине".

Подсјетимо, прије неколико седмица је Унија удружења послодаваца РС писала премијеру Српске Радовану Вишковићу, а у допису су му се обратили с приједлогом за нови пакет помоћи превозницима у друмском превозу путника.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 29.03.2021. 18:47
    Jadno,da jadnije ne moze biti. Bruka i sramota.
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    16h 4m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    16h 48m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    20h 53m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    20h 57m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    6h 24m
    0