Коштуњаво воће чува срце и чисти крв

25.12.2019. 11:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Коштуњаво воће је група намирница која представља одличан извор антиоксиданаса, витамина и минерала. Уз свакодневну квалитетну и избалансирану исхрану доприноси очувању и побољшању здравља. Коштуњави плодови (орах, бадем, љешник, индијски орах, пистаћи, бразилски орах) спадају у здраве грицклице.

Научна истраживања довела су до резултата да конзумирање коштуњавих плодова доводи и до губитка килограма, те да коштуњаво воће побољшава здравље срца и много је боља опција од житарица. Ове намирнице су и чистачи крвотока. Главна снага коштуњавог воћа је што садржи аминокиселину Л-аргинин, те пружа многобројне бенефите за особе које имају срчана обољења или особе с повећаним ризиком од обољења.

Орах

Утиче на чишћење крви, као и лијечење плућних болести, цријева и јачање мишића. Језгро садржи 65 одсто уља, уз 15 одсто вриједних угљених хидрата, бјеланчевине, фосфор, магнезијум, витамине Б и Ц, гвожђе. Посебно занимљива чињеница је то што орах, уз соју, најбоље може да замијени месо. Налази се у групи уљарица, а вегетаријанци пуно користе орах због количине масти и протеина.

Бадем

Могу се наћи двије врсте, слатки бадем и горки бадем. Првопоменути се једе сиров, пржен или се прерађује за производњу бадемовог маслаца, уља и млијека. С друге стране, горки бадем је отрован и служи само за производњу есенцијалног уља. Бадем је врло богат бакром, магнезијумом, фосфором, гвожђем, калцијумом и цинком. Врло је моћан антиоксиданс, који има способност снижавања холестерола. Велика количина мангана и бакра утиче на чување нерава и ендокриног система. Одржавају чврстину и здравље костију. Исто тако пружају осјећај ситости.

Љешници

Веома повољно утичу на наш организам. Саткани су од састојака који штите срце и крвне судове. Енергетски су веома вриједна намирница, због чега је веома заступљена међу младима и спортистима. Када се уклони љуска, на језгру се налази танак смеђи омотач, који садржи корисне полифеноле. Само језгро садржи 60 одсто масноће, то су конкретно незасићене масне киселине, пожељне у исхрани. Најбоље их је грицкати у свјежем стању. Препорука за дневни унос коштуњавог воћа је око 30 грама.

Бразилски орах

Затворени су у крутој љусци. Његова главна снага лежи у великој количини селена, а он се налази у веома мало намирница. Селен подстиче рад штитне жлијезде, омиљен је међу поклоницима вегетеријанске и веганске исхране. Снажан је антиоксиданс, који успорава пропадање ћелија, тиме успорава и старење организма. Овај плод садржи витамин Е, као и витамин Б. У бразилском ораху могу се пронаћи фософор, магнезијум, калцијум, гвожђе и бакар. Идеално је бразилски орах конзумирати када је сиров.

Индијски орах

Сматра се да шака индијског ораха појачава лучење хормона који мозгу дају знак да је особа сита, чиме се контролише апетит. Веома је богат извор полинезасићених масних киселина и протеина, витамина Е, К и Б1, калијума, магнезијума. Сви они су важни за заштиту кардиоваскуларног система. Количина витамина Ц чак је пет пута већа него код наранџе. Препоручује се да се умјесто уља за салату убаци неколико индијских ораха. Његово дејство је усмјерено против упала, ублажује кашаљ, смањује шећер у крви, као и повишен притисак. Редовно конзумирање смањује ризик за настанак дијабетеса типа 2.

Пистаћи

Одличан су састојак уколико желите да обогатите слана или слатка јела. Врло су калорични, 100 грама садржи чак 557 калорија. Имају у себи 50 одсто масти и по 20 одсто бјеланчевина и угљених хидрата. Поред тога садрже калијум, гвожђе, магнезијум, витамин Е, Ц и А. Њихова зелена боја долази од луетина и зеаксантина, који су веома важни за вид. У себи садрже супстанцу фитостерол, њихова способност је упијање холестерола из других намирница, због чега се додају појединим јелима. Користе се као замјена за месо, због чега се налазе на листи намирница вегетаријанаца.

Коментари 0
Повезане вијести
Коштуњаво воће чува срце и чисти крв Коштуњаво воће чува срце и чисти крв
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    19h 9m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    22h 57m
    5
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 2m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    8h 26m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    21h 19m
    0