Ковачевић: Поштовање прописаних мјера – једини спас

29.04.2020. 10:22
0
ИЗВОР: СРНА

У деветој седмици је највећи број заражених вирусом корона и хоспитализованих у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци, што значи да се не поштују јасно прописане мјере које се односе на спречавање ширења епидемије, упозорио је начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Пеђа Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да 121 болесник девете седмице говори да нешто није добро и да је могућ и неки лошији сценарио, те позвао грађане Српске да озбиљно схвате ситуацију и поштују прописане мјере.

Он је истакао да је, будући да за вирус корона не постоји лијек, једини спас то да се грађани држе прописаних мјера када је ријеч о превенцији.

- Ми смо релативно мала земља у којој је здравствени капацитет до сада имао могућност да се носи са бројем обољелих. Оно што је застрашујуће, због чега позивам јавност и сваког грађанина Српске да добро размисли, јесте да у деветој недјељи имамо највећи број обољелих и хоспитализованих у УКЦ-у - рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је упозорио да што је већи број пацијената на респиратору и што је већи број критично обољелих, ситуација је под мањом контролом, а изглед лијечења таквих пацијената је онда лошији.

Ковачевић је рекао да су празнична окупљања, која су вјероватно и узрок драстичног скока броја обољелих, показатељ шта нам је чинити.

Он је поновио да су здравствени капацитети УКЦ-а такви да може да збрине релативно велики број пацијената, али да није поента о збрињавању критично обољелих.

- Не треба да се варамо да се болест дешава неком другом, негдје у Шпанији или Италији, већ код нас. Све што можемо да урадимо јесте да држимо дистанцу, носимо заштитне маске и рукавице и да се на неки начин припремимо за период који подразумијева да је тај вирус међу нама - поручио је Ковачевић.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Транспортован пацијент из Болнице "Србија" у УКЦ у Бањалуци Транспортован пацијент из Болнице "Србија" у УКЦ у Бањалуци
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    18h 6m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    19h 55m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    14h 24m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    14h 11m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    17h 33m
    2