Ковачевић: Прекид сједнице о безбједности скандал без преседана

28.04.2021. 23:57
1
ИЗВОР: Катера

Предсједник Општинског одбора Српске демократске странке (СДС) Пале Миодраг Ковачевић рекао је синоћ у емисији "Суочавање" на ОСМ телевизији да је прекид тематске сједнице Скупштине општине Пале на тему безбједности у овој општини био скандал без преседана и ускраћивање права на слободу изражавања.

Ковачевић је у поменутој емисији истакао да је велико достигнуће демократије слобода мисли и јавног говора, као и слобода изражавања и јавне дебате, која је према његовим ријечима, ускраћена у понедјељак у Скупштини општине Пале.

- Мислим да Пале као град младости, туризма и један центар ове регије заслужују да сви ми, који смо у политичком јавном животу, јавно дебатујемо с циљем бољих рјешења за све нас који желимо да живимо овдје и за све оне који желе да дођу да живе у Палама - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је прекид тематске сједнице на тему безбједности, која је заказана на иницијативу СДС, ПДП и ДНС, те прекинута иако је једногласно усвојен њен дневни ред, обиљежио и низ, како је он рекао, скандала.

- Први скандал је тај што је скупштинска већина дошла на сједницу, једногласно усвојила дневни ред, а након тога затражила паузу и напустила сједницу. То је један скандал, преседан и нонсен у демократском животу да власт, која је хтјела да буде власт, изашла на изборе сада не може да врши власт и не жели да учествује у раду Скупштине општине - истиче Ковачевић.

Слика

Миодраг Ковачевић/Фото: ОСМ ТВ

Он је истакао да је Скупштина најрепрезентативније општинско тијело гдје треба да буду присутни сви представници грађана, позиција и опозиција, и мјесто гдје, како он каже, се требају водити све јавне расправе, доносити одлуке и усвајати закључци.

- Други скандал је читање писма људи који нису присуствовали, путем којег се адвокат тих лица обратио ријечима да ће сваки одборник бити тужен за ријечи које изговори, а с друге стране можда ће за мјесец дана одборницима подијелити легитимације које потписује предсједник СО, да одборници имају имунитет за изговорене ријечи за говорницом и политички кредибилитет - истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, трећи скандал који је обиљежио тематску сједницу у понедјељак је био недолазак представника Полицијске управе Источно Сарајево.

- То је скандал који такође треба јавно нагласити, посебно зато што локална заједница помаже полицију и то сам и ја својевремено, и претходни начелници општине радили и мислим да требају имати поштовања према општини, јер је тематску сједницу потписало десет одборника и жељели су да расправљају о неким стварима, које су се појавиле у медијима - каже Ковачевић.

Четврти скандал односи се на немогућност обраћања човјека, који је према Ковачевићевим ријечима, прозиван за бројне пријетње у медијима и којем одборници из већине нису дозволили да јавно говори.

- Према Пословнику, када предсједник Скупштине општине утврди да нема кворума, та сједница се прекида и наставиће се када се кворум обезбиједи, тако да ће се та сједница морати кад-тад наставити и мораће се дати право свима који су заинтересовани да дебатују на ту тему, да се обрате за говорницом - додаје Ковачевић.

Он истиче да су одборници из опозиционих партија иницијативом за одржавањем тематске сједнице само хтјели да дебатују на тему безбједности, након што су се у медијима појавиле одређене информације да је појединим политичким функционерима пријећено, да им се спрема убиство и оне у којима ти политички функционери јавно прозивају или оптужују друге људе да стоје иза тих текстова у медијима.

- Можда се све ово ради како би се скренула пажња са стварних проблема, како се не би говорило о тим проблемима о којима не желе да се прича, али ми као политичка партија ћемо настојати и истрајати на томе да се сазна истина, посебно због тога што смо раније спомињани да стојимо иза неких пријетњи - рекао је Ковачевић.

Снимак комплетне емисије "Суочавање" уредника Немање Поповића на телевизији ОСМ можете погледати на линку испод:

Видео: ОСМ ТВ

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nenad 05.05.2021. 19:00
    Ti si sam od sebe skandal unistio si sds na Palama svojim licnim budalstinama, i sad si nasao nekome da ti nesto pametujes. Bruko.
Повезане вијести
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 18m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 2m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 7m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 11m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 38m
    0