Kovačević: Prekid sjednice o bezbjednosti skandal bez presedana

28.04.2021. 23:57
1
IZVOR: Katera

Predsjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Pale Miodrag Kovačević rekao je sinoć u emisiji "Suočavanje" na OSM televiziji da je prekid tematske sjednice Skupštine opštine Pale na temu bezbjednosti u ovoj opštini bio skandal bez presedana i uskraćivanje prava na slobodu izražavanja.

Kovačević je u pomenutoj emisiji istakao da je veliko dostignuće demokratije sloboda misli i javnog govora, kao i sloboda izražavanja i javne debate, koja je prema njegovim riječima, uskraćena u ponedjeljak u Skupštini opštine Pale.

- Mislim da Pale kao grad mladosti, turizma i jedan centar ove regije zaslužuju da svi mi, koji smo u političkom javnom životu, javno debatujemo s ciljem boljih rješenja za sve nas koji želimo da živimo ovdje i za sve one koji žele da dođu da žive u Palama - rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je prekid tematske sjednice na temu bezbjednosti, koja je zakazana na inicijativu SDS, PDP i DNS, te prekinuta iako je jednoglasno usvojen njen dnevni red, obilježio i niz, kako je on rekao, skandala.

- Prvi skandal je taj što je skupštinska većina došla na sjednicu, jednoglasno usvojila dnevni red, a nakon toga zatražila pauzu i napustila sjednicu. To je jedan skandal, presedan i nonsen u demokratskom životu da vlast, koja je htjela da bude vlast, izašla na izbore sada ne može da vrši vlast i ne želi da učestvuje u radu Skupštine opštine - ističe Kovačević.

Slika

Miodrag Kovačević/Foto: OSM TV

On je istakao da je Skupština najreprezentativnije opštinsko tijelo gdje treba da budu prisutni svi predstavnici građana, pozicija i opozicija, i mjesto gdje, kako on kaže, se trebaju voditi sve javne rasprave, donositi odluke i usvajati zaključci.

- Drugi skandal je čitanje pisma ljudi koji nisu prisustvovali, putem kojeg se advokat tih lica obratio riječima da će svaki odbornik biti tužen za riječi koje izgovori, a s druge strane možda će za mjesec dana odbornicima podijeliti legitimacije koje potpisuje predsjednik SO, da odbornici imaju imunitet za izgovorene riječi za govornicom i politički kredibilitet - istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, treći skandal koji je obilježio tematsku sjednicu u ponedjeljak je bio nedolazak predstavnika Policijske uprave Istočno Sarajevo.

- To je skandal koji takođe treba javno naglasiti, posebno zato što lokalna zajednica pomaže policiju i to sam i ja svojevremeno, i prethodni načelnici opštine radili i mislim da trebaju imati poštovanja prema opštini, jer je tematsku sjednicu potpisalo deset odbornika i željeli su da raspravljaju o nekim stvarima, koje su se pojavile u medijima - kaže Kovačević.

Četvrti skandal odnosi se na nemogućnost obraćanja čovjeka, koji je prema Kovačevićevim riječima, prozivan za brojne prijetnje u medijima i kojem odbornici iz većine nisu dozvolili da javno govori.

- Prema Poslovniku, kada predsjednik Skupštine opštine utvrdi da nema kvoruma, ta sjednica se prekida i nastaviće se kada se kvorum obezbijedi, tako da će se ta sjednica morati kad-tad nastaviti i moraće se dati pravo svima koji su zainteresovani da debatuju na tu temu, da se obrate za govornicom - dodaje Kovačević.

On ističe da su odbornici iz opozicionih partija inicijativom za održavanjem tematske sjednice samo htjeli da debatuju na temu bezbjednosti, nakon što su se u medijima pojavile određene informacije da je pojedinim političkim funkcionerima prijećeno, da im se sprema ubistvo i one u kojima ti politički funkcioneri javno prozivaju ili optužuju druge ljude da stoje iza tih tekstova u medijima.

- Možda se sve ovo radi kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema, kako se ne bi govorilo o tim problemima o kojima ne žele da se priča, ali mi kao politička partija ćemo nastojati i istrajati na tome da se sazna istina, posebno zbog toga što smo ranije spominjani da stojimo iza nekih prijetnji - rekao je Kovačević.

Snimak kompletne emisije "Suočavanje" urednika Nemanje Popovića na televiziji OSM možete pogledati na linku ispod:

Video: OSM TV

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Nenad 05.05.2021. 19:00
    Ti si sam od sebe skandal unistio si sds na Palama svojim licnim budalstinama, i sad si nasao nekome da ti nesto pametujes. Bruko.
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 49m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 51m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 52m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 44m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    14h 19m
    1