Да ли ће у Српској бити уведена краћа радна седмица

26.08.2021. 09:42
1
ИЗВОР: Глас Српске

Увођење четвородневне радне седмице у Републици Српској на дугом је штапу, а послодавци истичу да би такав концепт могао да заживи евентуално у оквиру неких административних послова или у информационим технологијама.

Тестирање четвородневне радне седмице започели су послодавци широм свијета, што је након увођења рада од куће још једна промјена коју је наметнула пандемија вируса корона. Такво радно вријеме темељи се на претпоставци да ће продуктивност расти уколико се смањи број радних сати. У корак са свјетским компанијама кренула је и једна загребачка фирма у којој истичу да, осим слободног викенда, запослени узимају још један слободан дан у седмици, док остале дане раде по десет сати.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче да се привреда Српске углавном заснива на нискоакумулативним и радноинтензивним гранама, у којима се због ниске продуктивности и током осмочасовног радног дана тешко може испунити све што је потребно.

- Оног тренутка када повећамо продуктивност и ефикасност, можемо очекивати смањење броја радних сати. Сада дефинитивно није још вријеме за то - рекао је Благојевић за “Глас Српске”.

Додаје да највећу продуктивност постижу у ИТ сектору, те да послодавци у тим компанијама и сада организују радну седмицу другачије у односу на неке друге гране привреде.

Са тим је сагласан и предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић, који каже да је концепт четвородневне седмице сада могуће реализовати једино у ИТ сектору.

- Оно што знам јесте да у тим дјелатностима и сада појединци не раде пуно радно вријеме - додао је Тривић. Он је рекао да је послодавцима у Српској препрека за увођење четвородневне радне седмице то што је мали број фирми канцеларијског типа, односно углавном је ријеч о предузећима у производном сектору, а производња не трпи толике паузе.

- У производњи морате бити по читав дан поред машина - истиче Тривић.

Као другу препреку Тривић наводи недовољан број радника, због чега је посебно немогуће смањити број радних дана у седмици.

- Када бисмо сада у производњи смањили број радних дана, ко би дошао радити. То би било веома проблематично - наводи Тривић.

Предности

Искуства оних који су скратили радну седмицу показују да су мањак стреса, флексибилност, те боља равнотежа пословног и приватног само неке од предности таквог начина рада. Тврде да рад у таквим условима може да допринесе унапређењу пословања у свим гранама привреде.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 26.08.2021. 10:30
    Ovo je kod nas na nivou naučne fantastike,mada ima dosta i onih koji nikako ne idu na posao a primaju platu,a ima ih dosta koji rade iz kafane.
Повезане вијести
Краћа радна седмица у Српској само изузетак Краћа радна седмица у Српској само изузетак
Краће радно вријеме угоститељских објеката Краће радно вријеме угоститељских објеката
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    17h 54m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    15h 56m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    14h 54m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 49m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    13h 57m
    1