Криминализацијом клевете уводи се диктатура

12.05.2023. 16:47
5
ИЗВОР: capital.ba

Новинари који су данас у Источном Сарајеву присуствовали јавној расправи у вези са измјенама кривичног законика Републике Српске, а којим се криминализује клевета,  напустили су расправу након што су предали захтјев да се овај закон повуче из процедуре.

Сличан гест виђен је и у Бањалуци прије седам дана, када је већи дио новинара напустио салу Народне скупштине Републике Српске у којој је одржана прва јавна расправа.

Тимсе су недвосмислено дали до знања шта они мисле о криминализацији клевете и увреде и репресивним мјерама које намеће Влада Републике Српске.

Као што су урадиле колеге у Бањалуци, новинари у Источном Сарајеву су прије напуштања јавне расправе предали захтјеве за повлачење овог накарадног нацрта са образложењем да новинарство није злочин, да се не смије ограничавати слобода говора, те да се хитно заустави криминализација клевете и увреде.

Главна и одговорна уредница портала Inreview и чланица удружења Umbrellaкоје окупља 13 истраживачких медија Сенка Курт рекла је да овај закон мора бити повучен, јер није у складу са нашим законима, као ни са европским конвенцијама о слободи говора.

- Закон није у складу са Уставом БиХ нити са европским конвенцијама. Новинарство није злочин, слобода говора није злочин и тражимо да се овај нацрт који се односи на клевету и увреду повуче из свих процедура. Новинари и медији сматрају да се о овоме не треба расправљати, јер су предложене одредбе у потпуности неприхватљиве - рекла је Курт, након чега су сви новинари напустили јавну расправу.

Слика

Фото: capital.ba

У сали су остали грађани, представници невладиних организација и цивилног друштва, који су један по један образложили своје захтјеве, виђење и ставове.

Занимљиве опаске дошле су из реалног сектора, а које се реферишу на слободу говора радника који су жртве мобинга, злостављани на радном мјесту, а који би захваљујући овим репресивним рјешењима, тек онда остали без гласа.

- Замислите једну радницу у текстилној индустрији коју послодавац злоставља или чак сексуално искоришћава! Ако би о томе проговорила, тек онда би се нашла у проблемила, јер би због тога могла бити и кривично гоњена, ако се њен послодавац и злостављач увриједи или осјети оклеветан. Повуците закон! Одлазе вам људи из земље, ако наставите са овом репресијом, биће још горе - рекао је Дражан Пејаковић, предсједник Радничког покрета.

Елдин Карић, уредник портала Žurnal.info рекао је да једини разлог доласка на јавну расправу тај што Влада Републике Српске новинарима уводи цензуру и затвара им уста.

- Покушавају да уведу цензуру и угуше и оно мало слободе што је остало. Ово је вапај новинара да се овакве ствари не раде и да се не уводи диктатура - рекао је Карић.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Milan 21.07.2023. 09:03
    Šta će sada BN novinari, kleveta je njihov život. Ostaće bez posla.
  • Generic placeholder image
    Goran 13.05.2023. 20:57
    Zalosno je ako se nece ovako moci baciti neki komentar u kafani o politicarima,hoce li opet biti spijuni i dojave,ili ce obican narod moci pricati sta hoce bez medija
  • Generic placeholder image
    A 12.05.2023. 23:07
    Krimnalizacijom klevete protiv bezobraznih I nepismenih novinara a profesionalce I novinare sa moralom I znanjem ovo ne pogadja.
  • Generic placeholder image
    Фића 12.05.2023. 22:22
    Борко брате, лупаш. Ништа не разумијеш.
  • Generic placeholder image
    Borko 12.05.2023. 21:49
    Novinari ce da pišu ono zašta im se plati neboitno dali je istina ili nije i kada nekom upropaste reputaciju radi par stotina maraka to zovu sloboda govora.Kada je ko pročitao u novinama demant nekog novinara za predhodno napisane lazi.
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 51m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 43m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 34m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 19m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 26m
    4