Kriminalizacijom klevete uvodi se diktatura

12.05.2023. 16:47
5
IZVOR: capital.ba

Novinari koji su danas u Istočnom Sarajevu prisustvovali javnoj raspravi u vezi sa izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske, a kojim se kriminalizuje kleveta,  napustili su raspravu nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure.

Sličan gest viđen je i u Banjaluci prije sedam dana, kada je veći dio novinara napustio salu Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj je održana prva javna rasprava.

Timse su nedvosmisleno dali do znanja šta oni misle o kriminalizaciji klevete i uvrede i represivnim mjerama koje nameće Vlada Republike Srpske.

Kao što su uradile kolege u Banjaluci, novinari u Istočnom Sarajevu su prije napuštanja javne rasprave predali zahtjeve za povlačenje ovog nakaradnog nacrta sa obrazloženjem da novinarstvo nije zločin, da se ne smije ograničavati sloboda govora, te da se hitno zaustavi kriminalizacija klevete i uvrede.

Glavna i odgovorna urednica portala Inreview i članica udruženja Umbrellakoje okuplja 13 istraživačkih medija Senka Kurt rekla je da ovaj zakon mora biti povučen, jer nije u skladu sa našim zakonima, kao ni sa evropskim konvencijama o slobodi govora.

- Zakon nije u skladu sa Ustavom BiH niti sa evropskim konvencijama. Novinarstvo nije zločin, sloboda govora nije zločin i tražimo da se ovaj nacrt koji se odnosi na klevetu i uvredu povuče iz svih procedura. Novinari i mediji smatraju da se o ovome ne treba raspravljati, jer su predložene odredbe u potpunosti neprihvatljive - rekla je Kurt, nakon čega su svi novinari napustili javnu raspravu.

Slika

Foto: capital.ba

U sali su ostali građani, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva, koji su jedan po jedan obrazložili svoje zahtjeve, viđenje i stavove.

Zanimljive opaske došle su iz realnog sektora, a koje se referišu na slobodu govora radnika koji su žrtve mobinga, zlostavljani na radnom mjestu, a koji bi zahvaljujući ovim represivnim rješenjima, tek onda ostali bez glasa.

- Zamislite jednu radnicu u tekstilnoj industriji koju poslodavac zlostavlja ili čak seksualno iskorišćava! Ako bi o tome progovorila, tek onda bi se našla u problemila, jer bi zbog toga mogla biti i krivično gonjena, ako se njen poslodavac i zlostavljač uvrijedi ili osjeti oklevetan. Povucite zakon! Odlaze vam ljudi iz zemlje, ako nastavite sa ovom represijom, biće još gore - rekao je Dražan Pejaković, predsjednik Radničkog pokreta.

Eldin Karić, urednik portala Žurnal.info rekao je da jedini razlog dolaska na javnu raspravu taj što Vlada Republike Srpske novinarima uvodi cenzuru i zatvara im usta.

- Pokušavaju da uvedu cenzuru i uguše i ono malo slobode što je ostalo. Ovo je vapaj novinara da se ovakve stvari ne rade i da se ne uvodi diktatura - rekao je Karić.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Milan 21.07.2023. 09:03
    Šta će sada BN novinari, kleveta je njihov život. Ostaće bez posla.
  • Generic placeholder image
    Goran 13.05.2023. 20:57
    Zalosno je ako se nece ovako moci baciti neki komentar u kafani o politicarima,hoce li opet biti spijuni i dojave,ili ce obican narod moci pricati sta hoce bez medija
  • Generic placeholder image
    A 12.05.2023. 23:07
    Krimnalizacijom klevete protiv bezobraznih I nepismenih novinara a profesionalce I novinare sa moralom I znanjem ovo ne pogadja.
  • Generic placeholder image
    Fića 12.05.2023. 22:22
    Borko brate, lupaš. Ništa ne razumiješ.
  • Generic placeholder image
    Borko 12.05.2023. 21:49
    Novinari ce da pišu ono zašta im se plati neboitno dali je istina ili nije i kada nekom upropaste reputaciju radi par stotina maraka to zovu sloboda govora.Kada je ko pročitao u novinama demant nekog novinara za predhodno napisane lazi.
Povezane vijesti
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    10h 50m
    0
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    1h 58m
    1
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    23h 11m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    4h 41m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    21h 59m
    0