Кривокапић: Нисмо довољно препознавали одређене тренутке у историји

25.05.2021. 17:57
0
ИЗВОР: glassrpske.com

 Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић одржао је предавање студентима Факултета политичких наука у Бањалуци током којег је истакаода за њега етика представља најважнији фактор у политици.

Говорећи о тренутној ситуацији, он је рекао да је реалполитика застрашујуће дистанцирана од етике.

- Имате три стуба. Један стуб је етика, други политика и трећи религија - рекао је Кривокапић.

Осврнувђи се на грчку филозофију, а посебно на Аристотела истакао је да је он први говорио о јединству етике и политике.

-Наша реалполитика мора имати у темељу етику. Политика треба да се води да буде етична, а да обезбједи квалитет. А он лежи у знању. Зато је задатак сваке политике да обезбједи довољан квалитет знања како бисмо могли осјетити просперитет. Једино је знање моћ - рекао је Кривокапић.

Осврћући се на наше просторе, он је рекао да нисмо довољно препознавали одређене тренутке у историји.

– То је зато што смо се водили виђењем појединца. Та наша заслијепљеност вођом је проблем. Вође требају да буду лидери, то није спорно. Најгори однос који се може десити је "циљ оправдава средство". Знам да живимо у времену кад је интерес важан, али нека брине о другом. Ту мора бити етике - рекао је Кривокапић.

Истакао је да је проблем у Црној Гори што постоји блокада правног система.

- Имамо кохабитацију са предсједником, са скупштином и са правосуђем. Ми не можемо имати правду са истим људима. Имати једно такво оптерећење и политичко лицемјерје на сваком кораку. Ја нисам вјеровао да је тако нешто могуће - рекао је Кривокапић.

Поред заробљене државе и још заробљенијег правосуђа, Кривокапић је рекао да постоје и бројни интереси који коче напредак.

Према њему, у Црној Гори се "није десила политика, већ народ".

- Што се тиче политичара, они би нас прогнали. Али народ је схватио да је ово Влада наде у бољу будућност. Може ли то да траје? Па видите да траје. Јесте да ће бити мучно, али на муци се познају јунаци. На бројне оптужбе, наш одговор је тишина. Не зато што не знамо, бећ јер не желимо да правимо позориште у кући - истакао је он.

Коментаришући унутрашње прилике, релао је да је проблем што се жели наћи ментор.

- Ко је тражио ментора у Црној Гори, није добро прошао. Ја желим братске односе, али не менторе; нити у међународној заједници, нити у региону - рекао је он.

Кривокапића је дочекао препун амфитеатар Факултета политичких наука.

Добродошлицу су му пожељели декан ФПН-а Ранка Перић Ромић и ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Предавање „Опасности које пријете дјеци и младима са интернета и сајбер криминал“ у петак у Источној Илиџи Предавање „Опасности које пријете дјеци и младима са интернета и сајбер криминал“ у петак ...
Представљени ризици кориштења снус и вејп производа у Основној школи „Свети Сава“ Представљени ризици кориштења снус и вејп производа у Основној школи „Свети Сава“
Предавање игумана Георгија о томе како бити добар хришћанин у 21. вијеку Предавање игумана Георгија о томе како бити добар хришћанин у 21. вијеку
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 50m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 33m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 25m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 18m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 19m
    0