Krivokapić: Nismo dovoljno prepoznavali određene trenutke u istoriji

25.05.2021. 17:57
0
IZVOR: glassrpske.com

 Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić održao je predavanje studentima Fakulteta političkih nauka u Banjaluci tokom kojeg je istakaoda za njega etika predstavlja najvažniji faktor u politici.

Govoreći o trenutnoj situaciji, on je rekao da je realpolitika zastrašujuće distancirana od etike.

- Imate tri stuba. Jedan stub je etika, drugi politika i treći religija - rekao je Krivokapić.

Osvrnuvđi se na grčku filozofiju, a posebno na Aristotela istakao je da je on prvi govorio o jedinstvu etike i politike.

-Naša realpolitika mora imati u temelju etiku. Politika treba da se vodi da bude etična, a da obezbjedi kvalitet. A on leži u znanju. Zato je zadatak svake politike da obezbjedi dovoljan kvalitet znanja kako bismo mogli osjetiti prosperitet. Jedino je znanje moć - rekao je Krivokapić.

Osvrćući se na naše prostore, on je rekao da nismo dovoljno prepoznavali određene trenutke u istoriji.

– To je zato što smo se vodili viđenjem pojedinca. Ta naša zaslijepljenost vođom je problem. Vođe trebaju da budu lideri, to nije sporno. Najgori odnos koji se može desiti je "cilj opravdava sredstvo". Znam da živimo u vremenu kad je interes važan, ali neka brine o drugom. Tu mora biti etike - rekao je Krivokapić.

Istakao je da je problem u Crnoj Gori što postoji blokada pravnog sistema.

- Imamo kohabitaciju sa predsjednikom, sa skupštinom i sa pravosuđem. Mi ne možemo imati pravdu sa istim ljudima. Imati jedno takvo opterećenje i političko licemjerje na svakom koraku. Ja nisam vjerovao da je tako nešto moguće - rekao je Krivokapić.

Pored zarobljene države i još zarobljenijeg pravosuđa, Krivokapić je rekao da postoje i brojni interesi koji koče napredak.

Prema njemu, u Crnoj Gori se "nije desila politika, već narod".

- Što se tiče političara, oni bi nas prognali. Ali narod je shvatio da je ovo Vlada nade u bolju budućnost. Može li to da traje? Pa vidite da traje. Jeste da će biti mučno, ali na muci se poznaju junaci. Na brojne optužbe, naš odgovor je tišina. Ne zato što ne znamo, beć jer ne želimo da pravimo pozorište u kući - istakao je on.

Komentarišući unutrašnje prilike, relao je da je problem što se želi naći mentor.

- Ko je tražio mentora u Crnoj Gori, nije dobro prošao. Ja želim bratske odnose, ali ne mentore; niti u međunarodnoj zajednici, niti u regionu - rekao je on.

Krivokapića je dočekao prepun amfiteatar Fakulteta političkih nauka.

Dobrodošlicu su mu poželjeli dekan FPN-a Ranka Perić Romić i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Predavanje „Opasnosti koje prijete djeci i mladima sa interneta i sajber kriminal“ u petak u Istočnoj Ilidži Predavanje „Opasnosti koje prijete djeci i mladima sa interneta i sajber kriminal“ u petak ...
Predstavljeni rizici korištenja snus i vejp proizvoda u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Predstavljeni rizici korištenja snus i vejp proizvoda u Osnovnoj školi „Sveti Sava“
Predavanje igumana Georgija o tome kako biti dobar hrišćanin u 21. vijeku Predavanje igumana Georgija o tome kako biti dobar hrišćanin u 21. vijeku
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    15h 58m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    5h 11m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    5h 5m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    4h 42m
    1
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    20h 2m
    0