Криза осиромашила празничне трпезе у Српској

12.01.2023. 08:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској у периоду од 31. децембра 2022. године до 2. јануара године износио је 57.438.287 КМ, потврђено је за "Независне" из Пореске управе Републике Српске.

Тако њихови подаци показују да је за око 17 милиона КМ мање потрошено у односу исти период лани, када је промет износио 74.471.571 КМ.

- С друге стране, укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској у периоду од 15. децембра 2022. до 2. јануара 2023. године износио је 527.742.891 КМ - навели су из Пореске управе Републике Српске.

Додају да је у периоду од 15. децембра 2021. до 2. јануара 2022. године та промет износио 531.886.294 КМ.

Према ријечима Александра Љубоје, економског аналитицара, на знатно мањи промет је свакако утицала инфлација и сви актуелни проблеми с којима се суочавамо.

- Ако објективно гледамо, постоји страх међу људима, немамо довољно новца, мање су зараде и људи се плаше онога што нам долази. Тих 17 милиона КМ мање је у ствари тај психолошки фактор који је код нас изражен - рекао је Љубоја за "Независне".

Љубоја ипак наводи да је један мањи дио тог износа везан и за радње у тзв. сивој зони.

- Морамо признати да има и тога, иако се Пореска управа Републике Српске протеклих година све боље носи с тим - рекао је Љубоја.

Он истиче да је проблематично то да је ове године у Српску стигао велики број људи из дијаспоре, но и они су мање трошили.

- Дошао је велики број њих, али је та потрошња била мања усљед проблема који и они имају, тако да се трошило мање. Свакако да и дијаспора размишља о сваком евру који потроши, тако да би и то могао бити један од епилога смањења потрошње - нагласио је Љубоја.

Недељка Нешка Илијић, извршни директор Удружење грађана "Оаза" Требиње, истиче за "Независне" да сваки тзв. "свети јануар" однесе једну добру своту новца из џепа грађана.

- То је неких 500 КМ како би се прославили празници и Божић, што је заиста велики удар на потрошаче. Нажалост, све је поскупјело, и за све треба дупло више новца него што је требало прошле године, али сама чињеница да се мање потрошило него лани говори каква је економска ситуација потрошача - рекла је Илијићева.

Како је навела, тек ће статистика показати да ли је празничној потрошњи допринио и долазак људи који из иностранства, који су, традиционално, одлучили провести празнике код куће.

Аутор: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Почела исплата јануарских пензија Почела исплата јануарских пензија
Срећна Нова 2024. година! Срећна Нова 2024. година!
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 20m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 35m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 45m
    0