Криза прецртала учење страних језика

18.09.2023. 15:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Интересовање за учење страних језика, попут њемачког и енглеског, у Српској никад није било мање, потврђују у центрима који организују курсеве гдје кажу да једва формирају једну групу од осам полазника, док их је само до прије три године знало бити далеко више.

На курсеве страних језика углавном иду ђаци који желе да прошире своје знање, док на прсте једне руке, тврде у школама, могу да наброје одрасле полазнике.

Координатор у школи страних језика “Марко Поло” у Бањалуци Александра Савић истакла је за “Глас Српске” да у протеклих 20 година, колико је у овом послу, ове године влада најмање интересовање за учење страних језика.

- Пад интересовања примијећен је појавом вируса корона. Сад уче језик само они који морају, претежно су то средњошколци. С обзиром на то да се смањило интересовање, а узимајући у обзир и остале трошкове усљед поскупљења, морали смо да коригујемо цијене па је мјесечно потребно издвојити 55 марака за стандардни и 75 КМ за убрзани концепт - казала је Савићева и додала да је за основни ниво код убрзаног концепта, примјера ради њемачког језика, који траје три мјесеца, потребно издвојити укупно 225 КМ. 

Додала је да су некад када је владало велико интересовање курсеве држали у учионицама Економске школе у Бањалуци, док данас, каже, предају у сопственим просторијама.

Према ријечима власника добојске школе страних језика “Мекмилан” Мирослава Топаловића, због финансијских потешкоћа изазваних кризом у свијету становништво прави резове на едукацији.

- У протекле три године интересовање за учење страних језика опало је за 60 одсто, ако не и више. У нашим групама буде највише осам полазника. Прије неколико година имали смо и до десет група са толико полазника, док данас не буду ни по двије групе - казао је Топаловић.

Додао је да је за комплетан “А један” ниво потребно 450 КМ и то може да се плати у три мјесечне рате.

- Тренутно у понуди имамо енглески, њемачки, руски, словеначки и италијански језик - рекао је Топаловић.

Бројем полазника ове године не могу се похвалити ни школе страних језика у осталим крајевима Српске.

Директорица Језичког центра “ИН” у Палама Милица Божић истакла је да се из године у годину све мање одраслих одлучује на учење страних језика те су међу полазницима углавном ђаци који проширују знање из енглеског.

- Слична ситуација је и у осталим школама страних језика у овој регији, а то знамо јер уско сарађујемо са свима. Прије 10-15 година одрасли су се више одлучивали за учење страних језика, јер тад је мало ко у школи учио примјера ради, енглески језик, који им је као и њемачки био потребан због запослења - казала је Божићева.

Потрошачи

Извршна директорица Удружења грађана “ДОН” Приједор Муриса Марић казала је да, поред других трошкова, родитељи колико год постојала жеља не могу издвојити додатни новац и за курсеве страног језика.

- Школе страних језика су се базирале на одрасле особе које хрле у иностранство па су цијене подигли у небо. Међутим, сада ти одрасли коме је језик потребан због запослења језик уче у земљи гдје је и потребан, јер је много једноставније и сигурно јефтиније - рекла је Марићева.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    17h 7m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 3m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    16h 7m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    13h 0m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 57m
    0