Кризни штаб ФБиХ ублажио мјере, дјеци и старијима омогућено кретање по три дана у седмици

24.04.2020. 12:45
0
ИЗВОР: srpskainfo

Федерални штаб цивилне заштите данас је донио наредбу према којој се млађима од 18 и старијима од 65 година ипак омогућава кретање у одређеном периоду.

Како је одлучено, прихваћен је приједлог да се три дана у седмици (понедјељак, сриједа и петак) од 9 до 13 сати вани могу кретати особе старије од 65 година.

Уторком, четвртком и суботом, одлука је Федералног штаба, дозвољено је кретање за млађе од 18 година и то од 14 сати па све до почетка полицијског сата који почиње у 20 сати.

Ипак, ове мјере подразумијевају потпуну заштиту, ношење маски и држање дистанце, преноси „Кликс“.

Подсјетимо, Уставни суд БиХ је прије два дана донио одлуку којом је утврдио да су забраном кретања за старије од 65 и млађе од 18 година прекршена људска права.

Он није укинуо претходно донесену наредбу Федералног штаба о потпуној забрани кретања за наведене популације, али је наредио да се она у склади са судском одлуком.

– Нису разматране могућности увођења блажих мјера ако такав ризик оправдано постоји, нису стриктно временски ограничене, нити је утврђена обавеза њиховог редовног преиспитивања како би се осигурало да трају само онолико колико је то “неопходно” – било је образложење Уставног суда.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 17m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 59m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 32m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 6m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 51m
    3