Кромпир никад скупљи, а никада га мање није било

10.09.2021. 11:52
0
ИЗВОР: BN TV

Цијена једне вреће кромпира прошле године износила је 3 марке, а ове године 10КМ.

Цијена је нагло скочила, суша је уништила пољане кромпира, а процјењује се да конзумног кромпира на тржишту има само још неколико мјесеци.

- Ове године скуп кромпир, има га, нема пуно, зато му је цијена јака. Цијене се крећу од марку и по колико је домаћи - бањалучки, херцеговачки је 1,80. Прошле године за онај џак плаћали смо 3 марке, а сад је 10 марака џак - каже Оленија Трифковић, продавац на пијаци.

И најпознатијег рогатичког кромпира неће бити на тржишту као до сада.

- Чињеница да је ово године мањак кромпира на тржишту најбоље говори то што је велепродајна цијена достигла цијену 3 пута већу од прошле године - тврди Ново Мотика из Удружења произвођача кромпира из Борика код Рогатице.

Узрок лоше године су кише које на поља засађеног кромпира нису пале 150 дана, а температуре су прелазиле и 40 степени.

Агроном Горана Којић каже да ова година не иде на руку пољопривредним произвођачима. „ Суша је учинила своје, направила је велике проблеме “.

С тим се слаже и Мујо Богаљевић из ПЗ „ Агрофармер “, те истиче да цијела БиХ има проблем са конзумним кромпиром, ту је дошло до драстичних смањења производње, ове године су располовљени приноси на свим парцелама “.

С проблемима се бори и Младен Лазић, који још није извадио кромпир из земље, а како каже, нема ни жељу, јер је кромпира мало, а величином више подсјећа на орах, него на кромпир. Лазић, а и његове машине чекају на први кишу за вађење.

- Без обзира на то што су то комбајни савремени не могу да ваде, велика је прашина, кромпир ситан, тако да се не би снашли у бусену - рекао је Лазић.

Произвођачи кромпира кажу да су у великим губицима, па је питање колико ће њих догодине поново засијати своје њиве.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Цијена јагњади пада, потражња никад гора Цијена јагњади пада, потражња никад гора
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 2m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 35m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 1m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 14m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 43m
    3