Кућни лијекови против прехладе: Супа и купка у борби против вируса

16.11.2019. 19:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Како се брзо ријешити прехладе, једно је од најчешће постављаних питања у ово доба године.

Битно је знати да уобичајену прехладу не узрокује пад температуре, већ ширење вируса прехладе. Али како знати јесу ли цурење из носа, кашаљ, кихање и затворен нос заправо симптоми обичне прехладе, а не грипа, и након што сте то идентификовали, како је се ријешити?

И прехлада и грип класификују се као респираторне болести, а често имају врло сличне знакове. Ако мислите да можете очистити вирус у једном дану, онда ћете остати разочарани.

Нажалост, није се могуће ријешити прехладе преко ноћи. Да би се ваше тијело опоравило, оно мора потакнути одговор имунолошког система, убити вирус и поправити се. За то је потребно вријеме и нема начина да се опоравак убрза.

Оно што можете учинити је ублажити симптоме прехладе све док вирус не изађе из вашег тијела. Назални спрејеви, парацетамол и одржавање тијела хидрираним може помоћи. Такође, од велике су помоћи и кућни рецепти против прехладе.

Супице

Разне супе показале су да садрже твари с противупалним својствима које помажу да се брзо ријешите прехладе. Супа која садржи пилетину, лук, слатки кромпир, репу, мркву, стабљику целера и першун, с додатком соли и бибера, најбоља је опција.

Врућа купка

Парна купка или туш олакшаће зачепљење носа и помоћи опуштању вашег тијела. Додавање неколико капи уља пеперминта отвориће ваше дисајне путеве и помоћи код главобоље.

Једите сиров мед

Кашика сировог меда требало би да буде прво пристаниште за борбу против прехладе захваљујући својим антибактеријским предностима. У шољицу вруће воде с лимуном свакодневно додајте кашичицу сировог меда и уживајте.

Пробиотик

Једна студија показала је да људи који узимају пробиотике имају краће искуство трајања прехладе. Наиме, њихове су прехладе два дана краће у трајању те имају 34 одсто мање симптоме.

Витамин Ц

То је клише, али да, залиха агрума заиста може помоћи да се брзо ријешите прехладе.

Направите купку за стопала

Ако више волите алтернативне или природне начине ублажавања симптома, предлаже се купка за стопала. Намочите своја стопала у инфузији биља. Можете користити или свјеже или сушено биље.

Ако се одлучите за свјеже биље, користите три кашичице, а ако сте одабрали сушено, употријебите двије кашичице смјесе нане, згњеченог бијелог лука, Ецхинацеу те тимијан и рузмарин на који ћете излити кипућу воду и оставити је да одстоји 30 минута с поклопцем на врху, како би сва есенцијална уља и активни биљни састојци изашли из биља.

Кад се отопина довољно охлади, ставите своје ноге у њу и намачите их 10 до 15 минута. Радите то три пута дневно.

ХРАНА КОЈА ЈАЧА ИМУНИТЕТ

1. Бијели лук

Бијели лук је познати природни антибиотик који активно учествује у борби против бактерија, али и вируса! Ако желите излијечити прехладу луком, довољно је загристи један чешањ и исисати сав сок из њега. Ако не подносите укус бијелог лука, покушајте га протиснути, помијешати са кашичицом меда и прогутати.

2. Јабуково сирће

Помијешајте јабуково сирће с водом у омјеру 1:2 и гргљајте мјешавину 10 секунди и испљуните. Умјесто гргљања, ову мјешавину можете и попити. Мјешавина сирћета и воде ће ублажити грлобољу и смирити кашаљ.

3. Ђумбир

зрежите плошке ђумбира и убаците их у свјеже припремљену лимунаду. Овај напитак је идеалан лијек против мучнине, грознице, упаљених синуса и главобоље.

4. Цимет

Цимет има антивирусна и антибиотска својства па помијешајте кашичицу цимета с медом и цуцлајте. То ће смирити кашаљ, ублажити грозницу и отчепити нос.

5. Оригано

Оригано је идеалан за ублажавање најгорег кашља, јер садржи антибактеријска својства. Иначе оригано најбоље дјелује против бактерија, али може ублажити и симптоме вирусне прехладе.

6. Коприва

Коприва је пуна витамина и минерала. Ако осјећате симптоме прехладе, пијте чај од коприве који ће убрзати процес изљечења.

7. Уље еукалиптуса

Припремите топлу купку и накапајте шест до 10 капи етеричног уља еукалиптуса. Топла пара, у комбинацији с овим уљем, смирује кашаљ и ослобађа дисајне путеве.

8. Ецхинацеа

Ецхинацеа убрзава процес лијечења прехладе и јача имунолошки систем. Чим осјетите шкакљање грла или примијетите цурење носа, набавите капи ецхинацеје или направите чај од ове љековите биљке.

9. Ферментисане намирнице

Кисели купус или краставци идеални су за борбу против вируса. Ферментисане намирнице опскрбљују цријева добрим бактеријама, што резултира јачањем имунитета.

Уобичајени симптоми прехладе су: 

цурење или зачепљен нос, 

често кихање, 

бол у грлу и/или кашаљ, 

главобоља  и умор. 

Уобичајени симптоми грипа су: 

температура виша од 38 степени, 

грозница, 

бол у мишићима и зглобовима, 

умор,

мучнина, повраћање и/или прољев и акутније верзије симптома прехладе.

Коментари 0
Повезане вијести
Исплаћено 20.000 евра због смрти послије вакцинације Исплаћено 20.000 евра због смрти послије вакцинације
Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу
Природни препарати за ублажавање симптома прехладе Природни препарати за ублажавање симптома прехладе
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 25m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 24m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    9h 0m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 21m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 4m
    9