Купер: НАТО бомбардовање Југославије и напад на Украјину неупоредиво

02.04.2022. 13:47
9
ИЗВОР: tanjug.rs

Замјеник помоћника америчког секретара за одбрану задужена за Русију, Украјину и Евроазију Лора Купер рекла је да се не може изједначавати напад без повода једне силе на демократски изабрану владу, са НАТО бомбардовањем СР Југославије 1999. године.

- То се апсолутно не може изједначавати. Оно што сад видите је да је велика сила одлучила да нападне демократски изабрану владу без икаквог повода и покушава да окупира значајне дијелове те земље, док бомбардује цивилно становништво и омета испоруку хуманитарне помоћи. Апосолутно није једнако. И сигурна сам да народ Србије може својим очима да посматра народ Украјине и да разумије са каквим се разарањем суочава и да жели да га подржи - рекла је Купер за "Глас Америке".

Она сматра да у интересу Србије није да буде партнер руској војсци, која, како је рекла, "брутално напада цивилно становништво у Украјини".

- Искрено, није у интересу Србије да буде партнер са војском која трпи тако очигледне неуспјехе на ратишту, са тако невјеровано ниским моралом, војска чије вође не вјерују својим војницима, гдје се опрема квари. Претпоставила бих да би Србија донијела најсмисленију одлуку у контексту будућих војних односа и капацитета по којој је бесмислено имати Русију као доброг партнера - казала је Купер.

Она је рекла да су САД и даље отворене и надају се продубљивању војне сарадње са Србијом, али да су "разочарани када она одлучи да не настави са вјежбама или обуком или другим приликама за сарадњу".

- У контексту тренутне ситуације, свакако смо сматрали да је позитиван знак што се Србија сврстала уз све земље свијета, осим пет земаља, када је ријеч о резолуцији Генералне скупштине УН којом се осуђује напад Русије на Украјину. Знамо да Србија може да сагледа ову ситуацију уз одређени степен непристрасности - истакла је званичница Пентагона и додала да ће САД наставити да ради на "позитивнијем односу са Србијом".

Купер наглашава да су САД са савезницима фокусиране на то да осигурају да Украјинци могу да наставе да се боре, да имају неопходну снажну позицију за преговарачким столом са Русијом.

- Мислим да нема никог на свијету ко не вјерује да су украјинске оружане снаге међу најхрабријима. Али, оно што смо такође открили је да су се њихове тактичке вештине и обука показали ефикасним на бојном пољу. Тако да ћемо наставити да их подржавамо - казала је она.

Она је истакла да свакога дана види резултате подршке САД украјинској војсци.

- Обучавамо их дуги низ година, али на терену видимо резултате капацитета које смо им недавно испоручили. Мислим да су многи мислили да су руска оклопна возила веома чврста и да могу много да издрже. Међутим, видјели смо да су систем Џавелин и други противтенковски и противоклопни системи веома разорни за руска оклопна возила - рекла је Купер.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    PFC 20.03.2024. 07:23
    N-orth A-tlantic T-erorist O-rganisation.
  • Generic placeholder image
    Joža 19.03.2024. 19:16
    Tito dragi bolesnika...
  • Generic placeholder image
    Анонимно 02.04.2022. 20:43
    Za 70 dana nato agresije ubijeno 81 dijete u Srbiji a za mjesec dana ruske agresije na Ukrajinu stradalo 150 djece.
    Za 70 dana nato agresije na Srbiju ubijeno 2500 civila a u Ukrajini za mjesec dana ruske agresije potvrdjeno do sada 1500 civila bez stanja na okupiranim teritorijama ( oko Harkiva,Mariupolja, Hersona).
    Za 70 dana agresije nato na Srbiju ubijeno je oko 280 pripadnika vojske i policije Srbije i nekih 2 vojnika nato, a u Ukrajini za mjesec dana agresije Rusije ubijeno je preko 1500 ukrajinskih vojnika( moguce i vise) i preko 7000 vojnika Rusije .
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 02.04.2022. 18:22
    Gledajte gaduru!
  • Generic placeholder image
    Đana 02.04.2022. 16:32
    Dobro je kad priznaješ da ih obučavate dugi niz godina.Spasi nas Bože od ovakvih satanista.
  • Generic placeholder image
    Posmatrač 02.04.2022. 16:27
    Marš sotono američka! Sa vama nikada Srbi neće biti. Necemo vam nikada zaboraviti i oprostiti bombardovanje.
  • Generic placeholder image
    Re Goran 02.04.2022. 16:04
    Ko Vam je gospođa? Ova I njoj slični što promovišu " demokratiju" intenzivno od devedesetih?????
    Ovi su više zla uradili za ovih 30 godina nego za čitavih 2000 godina! Sakloni nas Bože ovih đavola!!!!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 02.04.2022. 16:04
    Kako bi bilo isto, Rusi u svojoj zemlji, a naco u tuđoj, Rusi brane svoj narod naco napada drugi da bi stvorio pretpostavke za ono što sad rade u trećem narodu, Ukrajina do 2014.imala 60 posto stanovništva naklonjenog Rusiji a naco uništavao državu i narod koji je imao 60 posto teritorije i stanovništva Jugoslavije, naco ideološki zločinačka organizacina, Rusija slobodaraska država, naco oruđe za okupaciju svijeta, Rusija brani pravo na slobodu.....
  • Generic placeholder image
    Goran 02.04.2022. 14:32
    Naravno da nije isto,Rusija napala Ukrajinu,odnos snaga jedan na jedan,a nas srbe napalo 19 zemalja,odnos snaga 19 prema 1,u pravu je gospoja,nije to isto.
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    4h 7m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 53m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    9h 33m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    6h 26m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    21h 22m
    0