Кусмук: Пензионери у Палама живе скромно

25.08.2020. 17:12
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Удружења пензионера Пале Ненад Кусмук изјавио је да је прошле године преминуо 221 члан, а од почетка ове године њих 125, што је за 10 одсто мање него у истом периоду лани.

- Пензионери у овом дијелу Републике Српске, њих 4.864 живи скромно, али има и оних који преживљавају. Свакодневно настојимо да олакшамо живот пензионера у овој локалној заједници на разне начине - надокнадом финансијских трошкова у случају смрти члана или неког из најуже породице члана Удружења, дајемо помоћ по захтјевима, једнократне помоћи, одређене погодности при одласку на болничко лијечење, а организујемо и излете, дружења - навео је Кусмук.

Он је напоменуо да је 4.070 пензионера учлањено у Удружење, те да око 20 одсто чланова има најнижу пензију која износи 234 КМ, па једнократне помоћи најчешће иду њима.

Просјечна пензија на Палама износи око 423 КМ.

- Дијелимо исту судбину свих пензионера Републике Српске. Многи се сналазе, па чак издржавају и своје породице, унучад од скромне пензије - каже Кусмук.

Према његовим ријечима, на Палама 2.631 пензионер добија старосну пензију, њих 1.602 прима породичну, док 631 прима инвалидску.

- Удружење је пословало позитивно и остварило вишак прихода над расходима у износу од 16.278 КМ - наводи Кусмук и додаје да су уз помоћ уштеда у свим сегментима пословања успјели помоћи члановима Удружења.

Према његовим ријечима, успјешност пословања не огледа се само у финансијским резултатима, већ и у друштвено одговорном дјеловању и понашању.

Поред разних видова помоћи, Удружење пензионера општине Пале својим члановима помаже и у набавци огрева за зиму или зимнице, које они могу да плате на рате, током осам мјесеци, а на исти начин могу да иду и на бањско лијечење.

Чланарина на мјесечном нивоу у Удружењу износи 3,50 КМ, а финансијску помоћ на годишњем нивоу добијају из буџета општине Пале која износе 10.300 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    12h 8m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 52m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 57m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    17h 1m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 28m
    0