Kusmuk: Penzioneri u Palama žive skromno

25.08.2020. 17:12
0
IZVOR: SRNA

Predsjednik Udruženja penzionera Pale Nenad Kusmuk izjavio je da je prošle godine preminuo 221 član, a od početka ove godine njih 125, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu lani.

- Penzioneri u ovom dijelu Republike Srpske, njih 4.864 živi skromno, ali ima i onih koji preživljavaju. Svakodnevno nastojimo da olakšamo život penzionera u ovoj lokalnoj zajednici na razne načine - nadoknadom finansijskih troškova u slučaju smrti člana ili nekog iz najuže porodice člana Udruženja, dajemo pomoć po zahtjevima, jednokratne pomoći, određene pogodnosti pri odlasku na bolničko liječenje, a organizujemo i izlete, druženja - naveo je Kusmuk.

On je napomenuo da je 4.070 penzionera učlanjeno u Udruženje, te da oko 20 odsto članova ima najnižu penziju koja iznosi 234 KM, pa jednokratne pomoći najčešće idu njima.

Prosječna penzija na Palama iznosi oko 423 KM.

- Dijelimo istu sudbinu svih penzionera Republike Srpske. Mnogi se snalaze, pa čak izdržavaju i svoje porodice, unučad od skromne penzije - kaže Kusmuk.

Prema njegovim riječima, na Palama 2.631 penzioner dobija starosnu penziju, njih 1.602 prima porodičnu, dok 631 prima invalidsku.

- Udruženje je poslovalo pozitivno i ostvarilo višak prihoda nad rashodima u iznosu od 16.278 KM - navodi Kusmuk i dodaje da su uz pomoć ušteda u svim segmentima poslovanja uspjeli pomoći članovima Udruženja.

Prema njegovim riječima, uspješnost poslovanja ne ogleda se samo u finansijskim rezultatima, već i u društveno odgovornom djelovanju i ponašanju.

Pored raznih vidova pomoći, Udruženje penzionera opštine Pale svojim članovima pomaže i u nabavci ogreva za zimu ili zimnice, koje oni mogu da plate na rate, tokom osam mjeseci, a na isti način mogu da idu i na banjsko liječenje.

Članarina na mjesečnom nivou u Udruženju iznosi 3,50 KM, a finansijsku pomoć na godišnjem nivou dobijaju iz budžeta opštine Pale koja iznose 10.300 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    12h 44m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    10h 46m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    9h 39m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    9h 44m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    8h 47m
    1