Квадрат половног стана у Српској 4.000 КМ

29.10.2021. 11:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Тржиште некретнина у Српској од почетка пандемије не мирује, потражња не јењава, а цијене квадрата константно расту. И док се купци надају скоријем паду, стручњаци сматрају да ниже цијене не да нема ни на видику, него да се опет очекује додатни скок цијена.

Почетне цијене квадрата у старој градњи у Републици Српској крећу се од 1.200 КМ па до 2.200 КМ, док је цијена нових станова од 2.200 КМ до 4.000 по метру квадратном.

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Agent Enex"у Приједору и уредник Фејсбук странице Дом.ба за "Независне новине" истиче да је у свим градовима Српске дошло до пораста цијена новоизграђених станова за 20 одсто у односу на прошлу годину.

- У Приједору је прошле године цијена станова у новој градњи износила 1.800 КМ, а сада износи 2.200 КМ по квадрату, па чак и више, зависно од локације - казао је Грубан.

Истиче да су више цијене узроковане повећаном потражњом, али и поскупљењем грађевинског материјала.

- Половни станови почињу да прате тренд раста цијене овисно о степену улагања и крећу се од 1.350 до 1.600 КМ по метру квадратном, док су цијене раније биле ниже, гдје се половни стан могао наћи за 1.100 КМ по квадрату - истиче Грубан.

Како је појаснио, купци су углавном људи који долазе из иностранства и млади брачни парови.

Даљи раст цијена он очекује и у наредном периоду, али, како каже, све ће то ипак зависити од тенденција на самом тржишту, односно ако цијене енергената, струје, гвожђа и свих осталих материјала наставе да скачу - доћи ће и до раста цијена станова.

Манојло Поповић, власник Агенције за продају некретнина "Сензор" у Бањалуци, каже да је у овом граду дошло до раста цијена станова за око 15 одсто.

- Цијена станова старе градње износи од 2.200 КМ па навише, док квадрат у новој градњи износи од 2.600 КМ до 4.000 КМ, зависно од насеља у којем се налази - казао је Поповић.

Прегледом огласа, међутим, у Бањалуци смо пронашли и већ кориштен стан од 85 квадрата који се са гаражним мјестом продаје по цијени од 358.000 марака, или око 4.000 марака по квадрату.

Из Агенције за промет некретнина "Еуропартнер" Требиње истичу да је потражња за становима у овом граду континуирана већ неколико година уназад.

- Има интересовања као што је и прије било. Требиње је задњих седам-осам година постало привлачна дестинација те тај тренд и даље траје. Мада, било је нешто пада у потражњи почетком пандемије јер су људи страховали због неизвјесности, али након тога се ситуација стабилизовала - казали су из ове агенције.

И они истичу да је дошло до пораста цијена станова јер су цијене репроматеријала више, али су скупље и таксе и грађевинске дозволе па, како кажу, самим тим је наметнуто да и станови буду скупљи.

- Раније је квадрат у центру града износио 2.200 КМ, а сада је цијена 2.700 КМ, и то за луксузније станове са базенима - појаснили су из ове агенције.

Како додају, што се тиче некретнина из старе градње све зависи од локације, али и од тога у каквом је стању, односно колико је додатно новца потребно уложити у реновирање.

- Цијене у ужем дијелу града се крећу од 1.200 до 1.500 КМ. Станове у Требињу најчешће купују наши људи из дијаспоре и млади брачни парови - истичу из ове агенције.

Додају да су највише тражени двособни станови, иако се најбрже продају једнособни.

Горан Радивојац, економски аналитичар, истиче да је за становнике РС јако тешко доћи до неке некретнине због високих цијена.

- За становнике које живе и раде овдје јако је тешко доћи до станова те се стиче утисак да их купују управо наши грађани из дијаспоре, јер они имају плате које могу да поднесу ту висину цијена - казао је Радивојац.

Како је рекао, тешко је очекивати да ће у наредним годинама доћи до пада цијена.

Коментари 0
Повезане вијести
Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 36m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 9m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 35m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 48m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 17m
    3