Лакташка фирма незаконито преградила корито и преусмјерила ток Врбаса (ФОТО)

18.04.2022. 17:56
0
ИЗВОР: capital.ba

Предузеће „Дарко комерц“ из Лакташа, које се бави експлоатацијом шљунка за потребе својих бетонара, потпуно је преградило корито и преусмјерило цијелу ријеку Врбас и тиме спријечило нормалан проток воде, угрожавајући рибљи фонд и створило ерозију хектара околног пољопривредног земљишта, пише портал "capital.ba".

Да ово предузеће не поштује законске прописе потврдили су и републички водни инспектори у ванредном инспекцијском надзору на локалитету „Бистрица“ у Лакташима крајем прошлог мјесеца због чега су му изрекли и прекршајни налог.

За незакониту експлоатацију стотина хиљада тона шљунка и направљену штету кажњени су минорном казном, "у складу са законом“.

- Правно лице "Дарко Комерц" Лакташи и одговорно лице унутар наведеног правног лица прекршајно су кажњени, законом предвиђеном казном, у износу од 12.000 КМ зато што су преградили корито ријеке Врбас чиме је спријечен нормалан проток“, казали су у Инспекторату РС за "capital.ba".

Слика

Фото: capital.ba

Поред изречене новчане казне предузећу је, додају, наложена забрана обављања активности које су у супротности са рјешењем о водној сагласности од 19. октобра 2021. године и наложено је враћање корита и водног земљишта у претходно стање.

- Водна инспекција редовно врши инспекцијски надзор водотока Врбас и уколико је то потребно предузима неопходне мјере и радње у складу са законом - казали су у Инспекторату РС.

Међутим, фотографије настале прошле седмице које су читаоци послали Capital-у, показују да је корито и даље потпуно преграђено.

„Дарко комерц“: Вадимо и плаћамо казне

С друге стране, директор фирме „Дарко комерц“ Дарко Секимић каже да су свјесни да је дошло до одређених проблема, али да другачије није могло да се одради.

- Не желим се ни бранити, ни рећи да људи лажу, има неких помјерања, али ми на то нисмо могли утицати. Нама је дозвола дата да вадимо ту, ријека је отишла на другу страну, према земљи људи који ту живе. Ми ћемо то вратити у претходно стање и спремни смо и да разговарамо са људима, али то је процес за који треба времена - рекао је Секимић.

Рекао је да је платио казну коју им је инспекција изрекла као све раније које су добијали.

Очито је да се овој фирми више него исплати вадити шљунак, нарушавати природну средину и плаћати мале казне.

Подсјећамо, против ове фирме, односно директора Остоје Секимића и његовог замјеника Дарка Секимића Министарство унутрашњих послова РС је 2019. године поднијело Окружном јавном тужилашту Бањалука извјештај због постојања основане сумње да су починили кривична дјела незаконито поступање у привредном пословању.

Слика

Фото: capital.ba

Они су се смуњичили да су од 1. јануара 2016. године до 1. новембра 2018. године, без одобрења предузећа „Воде Српске“ и без сагласности Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске из корита ријеке Врбас на локалитету Отока на локацијима Мала Ада и Бистрица извадили 334.122 кубних метара шљунка, који су затим  продали и избјегли плаћање накнаде на извађени шљунак.

- Тим кривичним дјелима прибављена је имовинска корист предузећу „Дарко комерц“ од 4,78 милиона КМ, а буџет Републике Српске је оштећен најмање за пола милиона КМ - казали су тада из МУП-а.

Из овог предузећа тада су тврдили да ниједна од фирми нема дозволу „Вода Српске“ за вађење шљунка, али да су се бранили да „уредно измирују друге обавезе према држави“, што је потпуно ирелевантно.

 

Пише: Марина Љубојевић

Коментари 0
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    2h 43m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    20h 26m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    14h 43m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 41m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    22h 17m
    0