Лаловић: Позитивне примјере из Јапана примијенити у Фочи

31.10.2023. 20:07
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Шеф катедре за хирургију Медицинског факултета у Фочи Ненад Лаловић боравио је недавно у Јапану на усавршавању из абдоминалне, онколошке и минимално-инвазивне хирургије. Едукација је резултат раније успостављене сарадње два јавна универзитета у Српској са Хиросаки и Акита универзитетом у Јапану.

Током једномјесечног боравка у Јапану, Лаловић је са менаџментом Универзитета у Акити разговарао о будућем усавршавању професора Медицинског факултета и љекара Универзитетске болнице Фоча у Јапану, као и о заједничким научно-истраживачким пројектима.

Присуствовао је оперативним захватима и лијечењу пацијената са малигнитетима које су извели водећи хирурзи болнице у Акити. Искуство у Јапану за Радио Фочу оцјењује као јединствену прилику за додатно усавршавање из области хирургије.

- У Акита универзитетској клиници раде се само злоћудни тумори буквално од главе до пете. Оно што је мене конкретно интересовало јесу малигни тумори стомака, дојке и штитне жљезде, патологија којом се уско бавим. Присуствовао сам најсложенијим оперативним захватима када је у питању хирургија јетре, гуштераче, једњака, дебелог цријева. Била ми је част да нам као ментор буде професор Арита који је прије годину дана дошао из Токија у Акиту и раније се бавио хирургијом јетре, жучне кесе и гуштераче, а уједно је урадио и велики број трансплатација јетре, човјек од кога се много тога научи - прича Лаловић за Радио Фочу.

Увјерио се у висок технолошки степен развоја јапанске медицине и посједовање софистициране опреме за клинички рад.

- Оно што сам видио у Јапану је развијена роботска хирургија, која је садашњост и у Европи и свијету. Надам се да ће, као што је лапароскопија некада била далеко од наших центара, а данас је стандардна процедура која се изводи у нашој болници у Фочи, тако и роботска хирургија у наредних десет година бити примјењивана и у Републици Српској и БиХ - рекао је Лаловић.

Усавршавање у Јапану била је прилика и за разговор са представницима Амбасаде БиХ у Јапану, амбасадором Матом Зеком и српским дипломатом Милом Николићем. Будући пројекти у Републици Српској и БиХ, међусобна сарадња са Јапаном у области образовања, здравства, културе, неке су од заједничких тема.

- Договорена је размјена професора. Декан факултета у Акити, професор Хабучи и професор Арита постаће ускоро гостујући професори Медицинског факултета у Фочи, односно Катедре за хирургију, а у јуну мјесецу наредне године требало би да посјете факултет и учествују на традиционалних хируршким данима који се већ петнаесту годину одржавају у Фочи. Представиће стручне радове и одржати предавања из својих области-навео је Лаловић.

Република Српска годинама његује добре, пријатељске односе са Јапаном. Резултат досадашње сарадње су бројни реализовани пројекти и донације у Српској у домену школства и здравства. Управо у овим областима Лаловић види шансу за заједничке пројекте Јапана и Фоче.

- Као представник овог града у Народној скупштини Српске заједно са начелником општине ускоро ћемо заказати посјету Амбасади Јапана у БиХ гдје би разговарали о конкретнијој реализацији заједничких пројеката у Фочи. Пробаћемо да успоставимо одређену сарадњу на реализацији пројеката у области здравства везано за болницу и факултет у Фочи - рекао је Лаловић.

План је и да се представницима Амбасаде Јапана у БиХ представе и конкретни инфраструктурни и пројекти у области екологије и заштите животне средине.

- Има један сјајан пројекат који је наша локална управа израдила. У питању је шеталиште са дрворедом јапанске трешње. Јапанска трешња цвјета у мају мјесецу, нисмо имали прилику да је у Јапану видимо када процвјета, али ти дрвореди прелијепо изгледају. Пројекат је урађен и било би добро када би био реализован у Фочи. О томе ћемо и разговарати - рекао је Лаловић.

Заједно са Лаловићем у Јапану је испред Савеза студената Медицинског факултета у Фочи боравио апсолвент Немања Митровић. Са представницима Акита универзитета разговарао је о будућој размјени студената и организацији научно-стручних конференција. Прве студентске размјене очекују се већ наредне године.

Пише: Радмила Првуловић

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 49m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    5h 13m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    3h 28m
    10
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    19h 57m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    5h 7m
    0