Lalović: Pozitivne primjere iz Japana primijeniti u Foči

31.10.2023. 20:07
0
IZVOR: radiofoca.com

Šef katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči Nenad Lalović boravio je nedavno u Japanu na usavršavanju iz abdominalne, onkološke i minimalno-invazivne hirurgije. Edukacija je rezultat ranije uspostavljene saradnje dva javna univerziteta u Srpskoj sa Hirosaki i Akita univerzitetom u Japanu.

Tokom jednomjesečnog boravka u Japanu, Lalović je sa menadžmentom Univerziteta u Akiti razgovarao o budućem usavršavanju profesora Medicinskog fakulteta i ljekara Univerzitetske bolnice Foča u Japanu, kao i o zajedničkim naučno-istraživačkim projektima.

Prisustvovao je operativnim zahvatima i liječenju pacijenata sa malignitetima koje su izveli vodeći hirurzi bolnice u Akiti. Iskustvo u Japanu za Radio Foču ocjenjuje kao jedinstvenu priliku za dodatno usavršavanje iz oblasti hirurgije.

- U Akita univerzitetskoj klinici rade se samo zloćudni tumori bukvalno od glave do pete. Ono što je mene konkretno interesovalo jesu maligni tumori stomaka, dojke i štitne žljezde, patologija kojom se usko bavim. Prisustvovao sam najsloženijim operativnim zahvatima kada je u pitanju hirurgija jetre, gušterače, jednjaka, debelog crijeva. Bila mi je čast da nam kao mentor bude profesor Arita koji je prije godinu dana došao iz Tokija u Akitu i ranije se bavio hirurgijom jetre, žučne kese i gušterače, a ujedno je uradio i veliki broj transplatacija jetre, čovjek od koga se mnogo toga nauči - priča Lalović za Radio Foču.

Uvjerio se u visok tehnološki stepen razvoja japanske medicine i posjedovanje sofisticirane opreme za klinički rad.

- Ono što sam vidio u Japanu je razvijena robotska hirurgija, koja je sadašnjost i u Evropi i svijetu. Nadam se da će, kao što je laparoskopija nekada bila daleko od naših centara, a danas je standardna procedura koja se izvodi u našoj bolnici u Foči, tako i robotska hirurgija u narednih deset godina biti primjenjivana i u Republici Srpskoj i BiH - rekao je Lalović.

Usavršavanje u Japanu bila je prilika i za razgovor sa predstavnicima Ambasade BiH u Japanu, ambasadorom Matom Zekom i srpskim diplomatom Milom Nikolićem. Budući projekti u Republici Srpskoj i BiH, međusobna saradnja sa Japanom u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, neke su od zajedničkih tema.

- Dogovorena je razmjena profesora. Dekan fakulteta u Akiti, profesor Habuči i profesor Arita postaće uskoro gostujući profesori Medicinskog fakulteta u Foči, odnosno Katedre za hirurgiju, a u junu mjesecu naredne godine trebalo bi da posjete fakultet i učestvuju na tradicionalnih hirurškim danima koji se već petnaestu godinu održavaju u Foči. Predstaviće stručne radove i održati predavanja iz svojih oblasti-naveo je Lalović.

Republika Srpska godinama njeguje dobre, prijateljske odnose sa Japanom. Rezultat dosadašnje saradnje su brojni realizovani projekti i donacije u Srpskoj u domenu školstva i zdravstva. Upravo u ovim oblastima Lalović vidi šansu za zajedničke projekte Japana i Foče.

- Kao predstavnik ovog grada u Narodnoj skupštini Srpske zajedno sa načelnikom opštine uskoro ćemo zakazati posjetu Ambasadi Japana u BiH gdje bi razgovarali o konkretnijoj realizaciji zajedničkih projekata u Foči. Probaćemo da uspostavimo određenu saradnju na realizaciji projekata u oblasti zdravstva vezano za bolnicu i fakultet u Foči - rekao je Lalović.

Plan je i da se predstavnicima Ambasade Japana u BiH predstave i konkretni infrastrukturni i projekti u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

- Ima jedan sjajan projekat koji je naša lokalna uprava izradila. U pitanju je šetalište sa drvoredom japanske trešnje. Japanska trešnja cvjeta u maju mjesecu, nismo imali priliku da je u Japanu vidimo kada procvjeta, ali ti drvoredi prelijepo izgledaju. Projekat je urađen i bilo bi dobro kada bi bio realizovan u Foči. O tome ćemo i razgovarati - rekao je Lalović.

Zajedno sa Lalovićem u Japanu je ispred Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Foči boravio apsolvent Nemanja Mitrović. Sa predstavnicima Akita univerziteta razgovarao je o budućoj razmjeni studenata i organizaciji naučno-stručnih konferencija. Prve studentske razmjene očekuju se već naredne godine.

Piše: Radmila Prvulović

Komentari 0
Povezane vijesti
Izgrađeni konaci monaške kelije na Čelebićima Izgrađeni konaci monaške kelije na Čelebićima
Mitropolit Hrizostom: Obnova istorijskog fočanskog hrama velika radost Mitropolit Hrizostom: Obnova istorijskog fočanskog hrama velika radost
Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
Najčitanije
  • Sarajevsko-romanijski korpus - sami protiv svih (FOTO)
    15h 6m
    5
  • Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO)
    3h 3m
    8
  • Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Srebrenici!
    6h 45m
    6
  • Egzotična piletina u sosu
    15h 22m
    0
  • Majdov ima specijalnu poruku nakon osvajanja srebra
    11h 22m
    2