Лана Пантић побједник такмичења у рецитовању у Источној Илиџи

24.09.2022. 19:37
0
ИЗВОР: katera.news

Други дан манифестације "Дани Симе Милутиновића Сарајлије" почео је промоцијом трилогије романа „Устаник“, „Јањичар“ и „Четник“ Саше Еде Ђорђевићa, након чега је услиједило пјесничко вече Горана Врачара и Јелене Глишић.

Ђорђевић, српски књижевник из Републике Србије и члан Удружења књижевника Републике Српске, рекао је да ће публици представити ћириличко издање трилогијом о слободи.

- После неколико година коначно је остварена моја жеља да трилогија изађе на ћирилици.  Представићу и нови романи Доктор, криминалистички трилер, као и антиратну драму „Уметник“ – рекао је Ђорђевић, истичући да би волио да га публика доживи као српског књижевника.

Говорећи о својим дјелима, Ђорђевић је истакао да романи из трилогије говоре о животу Срба у доба турске окупације , док друга два говоре о српским мукама у савременом времену.

Слика

- Изузетна ми је част што сам овдје и што сам отворио ово друго, финално вече овогодишње манифестације за коју сам чуо и прошле године. Већ тада смо разговарали, а ове године ми је омогућено да будем гост и заиста ми је част и задовољство – рекао је он.

Он је додао да се посебно радује финалу такмичења у рецитовању за основце, те да једва чека да чује како је омладина савладала поезију.

Пјесникиња Јелена Глишић изјавила је да ће други дан манифестације рецитовати своју поезију за одраслу публику.

Слика

Како је истакла, пише психолошке пјесме, своје мисли, размишљања, дилеме, пјесме о животу.

Говорећи о Сими Милутиновићу Сарајлији рекла је да сматра да је неправедно запоставњен у нашој књижевности и у своме граду.

- Овакви сусрети су сјајна прилика да се упознајемо, срећемо са онима са којима немамо прилику да се виђамо често - рекла је она.

Слика

Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Божидар Новаковић, изјавио је да ће шест најбољих основци у финалу такмичења рецитовати пјесме Алексе Шантића.

- За треће мјесто је обезбијеђено 50 КМ, за друго 100 КМ, док ће побједник освојити 150 КМ. Осим тога, наставници који спремају дјецу за такмичење биће награђени истим износом – објаснио је он.

Према његовим ријечима, овогодишња манифестација знатно је богатијег и разноврснијег садржаја него прошлогодишња.

Он је изразио наду да ће „Дани Симе Милутиновића Сарајлије“ постати традиционална манифестација у Источном Сарајеву.

Овогодишње награде на такмичењу у рецитовању припале су ученицима Основне школе “Петар Петровић Његош”  и професорици Мирјани Тепавчевић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Немања Пухало

Најбоља је била ученица деветог разреда Лана Пантић, која, како каже, није очекивала прво мјесто.

- Ово није моје прво такмичење, али је најуспјешније до сада – истакла је Пантићeва.

Александра Гајић је освојила друго мјесто, те истакла да је срећна што је награђена и што носи дивне успомене са ове вечери.

Треће мјесто освојила је Николина Радовић.

- Атмосфера је била предивна и итекако ми је драго због тога. Задовољство ми је било упознати нове људе и истакнуте пјеснике - рекла је Радовићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Прекид електричне енергије у Источној Илиџи Прекид електричне енергије у Источној Илиџи
Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години Омладинска банка Источна Илиџа – други позив за младе у 2024. години
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    6h 17m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    18h 54m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 35m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 42m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    3h 50m
    0