Lana Pantić pobjednik takmičenja u recitovanju u Istočnoj Ilidži

24.09.2022. 19:37
0
IZVOR: katera.news

Drugi dan manifestacije "Dani Sime Milutinovića Sarajlije" počeo je promocijom trilogije romana „Ustanik“, „Janjičar“ i „Četnik“ Saše Ede Đorđevića, nakon čega je uslijedilo pjesničko veče Gorana Vračara i Jelene Glišić.

Đorđević, srpski književnik iz Republike Srbije i član Udruženja književnika Republike Srpske, rekao je da će publici predstaviti ćiriličko izdanje trilogijom o slobodi.

- Posle nekoliko godina konačno je ostvarena moja želja da trilogija izađe na ćirilici.  Predstaviću i novi romani Doktor, kriminalistički triler, kao i antiratnu dramu „Umetnik“ – rekao je Đorđević, ističući da bi volio da ga publika doživi kao srpskog književnika.

Govoreći o svojim djelima, Đorđević je istakao da romani iz trilogije govore o životu Srba u doba turske okupacije , dok druga dva govore o srpskim mukama u savremenom vremenu.

Slika

- Izuzetna mi je čast što sam ovdje i što sam otvorio ovo drugo, finalno veče ovogodišnje manifestacije za koju sam čuo i prošle godine. Vtada smo razgovarali, a ove godine mi je omogućeno da budem gost i zaista mi je čast i zadovoljstvo – rekao je on.

On je dodao da se posebno raduje finalu takmičenja u recitovanju za osnovce, te da jedva čeka da čuje kako je omladina savladala poeziju.

Pjesnikinja Jelena Glišić izjavila je da će drugi dan manifestacije recitovati svoju poeziju za odraslu publiku.

Slika

Kako je istakla, piše psihološke pjesme, svoje misli, razmišljanja, dileme, pjesme o životu.

Govoreći o Simi Milutinoviću Sarajliji rekla je da smatra da je nepravedno zapostavnjen u našoj književnosti i u svome gradu.

- Ovakvi susreti su sjajna prilika da se upoznajemo, srećemo sa onima sa kojima nemamo priliku da se viđamo često - rekla je ona.

Slika

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje Božidar Novaković, izjavio je da će šest najboljih osnovci u finalu takmičenja recitovati pjesme Alekse Šantića.

- Za treće mjesto je obezbijeđeno 50 KM, za drugo 100 KM, dok će pobjednik osvojiti 150 KM. Osim toga, nastavnici koji spremaju djecu za takmičenje biće nagrađeni istim iznosom – objasnio je on.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja manifestacija znatno je bogatijeg i raznovrsnijeg sadržaja nego prošlogodišnja.

On je izrazio nadu da će „Dani Sime Milutinovića Sarajlije“ postati tradicionalna manifestacija u Istočnom Sarajevu.

Ovogodišnje nagrade na takmičenju u recitovanju pripale su učenicima Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”  i profesorici Mirjani Tepavčević.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Nemanja Puhalo

Najbolja je bila učenica devetog razreda Lana Pantić, koja, kako kaže, nije očekivala prvo mjesto.

- Ovo nije moje prvo takmičenje, ali je najuspješnije do sada – istakla je Pantićeva.

Aleksandra Gajić je osvojila drugo mjesto, te istakla da je srećna što je nagrađena i što nosi divne uspomene sa ove večeri.

Treće mjesto osvojila je Nikolina Radović.

- Atmosfera je bila predivna i itekako mi je drago zbog toga. Zadovoljstvo mi je bilo upoznati nove ljude i istaknute pjesnike - rekla je Radovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva
Prekid električne energije u Istočnoj Ilidži Prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
Omladinska banka Istočna Ilidža – drugi poziv za mlade u 2024. godini Omladinska banka Istočna Ilidža – drugi poziv za mlade u 2024. godini
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    17h 23m
    0
  • Krađa u Palama
    15h 41m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    12h 8m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    14h 56m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    8h 17m
    0