Ambasadori EU zemalja ne dolaze u Orašac zbog Dodika

13.02.2022. 09:53
0
IZVOR: Katera

Ambasadori zemalja Evropske unije neće prisustvovati ovogodišnjem obilježavanju Dana državnosti Republike Srbije - Sretenja u Orašcu, kod Aranđelovca, zbog prisustva srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prenio je list "Blic".

"Blic" od izvora iz diplomatskih krugova saznaje da se Srbija našla pred velikim izazovom zbog ovog problema iz dva razloga.

Prvi razlog je što sa jedne strane bi morala da se odrekne zajedničkog obilježavanja važnih datuma sa Republikom Srpskom, a sa druge strane, prisustva evropskih predstavnika na toj manifestaciji - kaže taj izvor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u petak da je pogrešna reakcija diplomatskih predstavnika EU, koji su, na poziv Vlade Srbije da prisustvuju obilježavanju Sretenja u Orašcu, najavili da neće doći zbog prisustva Milorada Dodika.

- Mislim da je to pogrešna reakcija diplomatskih predstavnika EU, jer smo mi ti koji organizujemo i mi smo domaćini. To je kao kada pozovete nekog na krštenje i on kaže neću da dođem jer sam čuo da će neko doći - objasnio je on.

Vučić je gostujući u petak na TV "Prva" rekao da je odluka ambasadora EU neozbiljan stav, ali da Srbija neće da mijenja svoj stav i isključuje rukovodstvo Srpske samo zato što su to tražili ambasadori.

On je istakao da će povodom Sretenja, koji Srbija praznuje 15. i 16. februara, u Predsjedništvu ili Palati Srbija, dodijeliti orden predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče novinarima da će prisustvovati Sretenju u Orašcu, kao i rukovodstvo Republike Srpske.

On nije detaljnije komentarisao informaciju da ambasadoru EU zemalja zbog njega ne dolaze u Orašac.

Podsjećamo, ostaje nejasno zbog čega je zajednička sjednica dvije Vlade, koja je trebala biti održana u Banjaluci, otkazana, te zašto dugo najavljivani veliki sabor Srbije i Republike Srpske nije održan 27. januara u Beogradu.

Novinar NIN-a Stefan Slavković kaže za srpske medije da ovi, ranije zakazani događaji, sigurno nisu otkazani zbog pandemije virusa korona.

- Vidim to kao jedno od prvih, a do sada najjasnije korišćenje poluge meke moći međunarodne zajednice kada je riječ o odnosima Srbije i Republike Srpske. Mislim da je u trenutnoj preraspodjeli nejasno ko kome tu drži leđa i za koju cijenu. Mislim i da taj odnos prijeti da napravi mnogo više štete Aleksandru Vučiću nego Miloradu Dodiku - smatra novinar NIN-a Stefan Slavković.

Dan državnosti Republike Srbije - Sretenje obilježava se 15. februara kao sjećanje na početak Prvog srpskog ustanka koji je izbio 15. februara 1804. godine i kada je počela borba za oslobođenje od Turaka.

Istog datuma 1835. godine Skupština u Kragujevcu je donijela Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba.

Njime je u Srbiji ukinut feudalizam (među prvima u Evropi) i ujedno je predstavljao najistočniji odbljesak Francuske revolucije.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji
Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika Incident na Bardači, ratni veterani izviždali Dodika
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    12h 32m
    1
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    6h 49m
    1
  • Sjećanje na umjetnicu Katarinu Ivanović
    4h 28m
    0
  • Super ljudske priče iz Foče: Nemanja Trivun, heroj koji spasava živote
    10h 41m
    0
  • Božović predstavio projekat rekonstrukcije Sportskog centra Vojkovići (VIDEO)
    4h 20m
    0