Američki advokat osporio održavanje rasprave o žalbama na presudu Mladiću

25.08.2020. 12:39
0
IZVOR: Tanjug

Američki advokat Dragan Ivetić osporio je danas održavanje rasprave o žalbama na prvostepenu presudu njegovom klijentu, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, ukazujući na procesnu nesposobnost Mladića za suđenje.

U sudnici Mehanizma za krivične sudove u Hagu, on je detaljno govoreći o etičkim kodeksima, praksi sudova i američke advokatske komore, naveo da je primoran da u raspravi učestvuje radi zaštite interesa klijenta, iako nije mogao da dobije valjane instrukcije od njega, niti misli da je on za to sposoban.

- Ja kao advokat treba da branim valjani sudski proces i prava mog klijenta koji je sa umanjenim sposobnostima i nesposoban da na bilo koji smisleni način učestvuje u suđenju - naglasio je Ivetić, osporavajući većinsku odluku žalbenog veća da se ovo ročište danas održi.

Predsjedavajuća žalbenog vijeća sudija Priska Njambe bila je, kako je naveo Ivetić, protiv zakazivanja rasprave i u odvojenom mišljenju odluke je vrlo eksplicitno formulisala neslaganje.

- Sudija Njambe smatra da proces u kojem danas učestvujemo može da dovede u pitanje ostvarivanje pravde, jer nije uzeto nijedno stručno mišljenje u pogledu mentalne sposobnosti i sposobnosti okrivljenog da smisleno u njemu učestvuje - citirao je mišljenje sudije advokat Ivetić.

Ističući da je ova rasprava neadektvana i da dovodi u pitanje ostvarivanje pravde, advokat je naglasio da i sudije i tužilaštvo treba da spriječe održavanje procesa protiv nesposobnog optuženog.

- Uskraćuje mu se valjano suđenje i postupa se protiv nekoga ko nije sposoban da mu se sudi - naveo je Ivetić ukazujući da sud treba da održi ročište o pitanju Mladićeve procesne sposobnosti da prati proces, pozivajući se na praksu američkih sudova.

Ivetić smatra da je većina sudija donijela odluku o ročištu ne konsultujući stavove medicnskih stručnjaka o Mladićevom zdravlju, napominjući da je on sada u poziciji da mora da krši profesionalnu ektiku svoje američke advokatske komore.

- Zbog stava moje komore, prakse i literature ne slažem se da ovo bude konačno žalbeno ročište u ovom procesu i zalažem se, radi prava mog klijenta, da se održi ponovljeno ročište, ali tek pošto se održi sudska rasprava o njegovoj sposobnosti za suđenje - zaključio je Mladićev branilac.

On je na početku izlaganja ukazao da srpski advokati, glavni Mladićev branilac Branko Lukić i pravni savjetnik Boris Zorko nisu u mogućnosti da prisustvuju ovoj raspravi, jer su u vezi sa kodeksom etike konsultovali srpsku advokatsku komoru.

- Etički kodeks ih sprečava da postupaju suprotno sopstvenim interesima i interesima njihovog klijenta, a osim toga postoji i rizik od putovanja u vreme pandemije - ukazao je Ivetić, napominjući da sprska advokatska komora u principu zabranjuje da se ovakve stvari rješavaju putem video konferencije.

Ukazao je da je i on konsultovao svoju advokatsku komoru Ilinoisa i pošto su, kako je naveo, temeljno proučili relevantna pravila ponašanja, literaturu i sudsku praksu, zaključeno je da su njegove etičke i profesionalne dužnosti djelimično u suptronosti sa većinskom odlukom vijeća da se ovo ročište održi danas.

Zbog toga traži provjeru Mladićeve procesne sposobnosti pred okončanje usmene rasprave o žalbama.

U nastavku rasprave argumente u prilog žalbi odbrane počela je da iznosi pravni savjetnik Peta-Luis Bagot, napominjući da odbrana traži da se prvostepena presuda kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor preinači.

Ona će izlaganje nastaviti poslije pauze, a potom će riječ dobiti predstavnici tužilaštva.

Mladić lično u sudnici prisustvuje raspravi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma ozbiljno Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma ozbiljno
Date garancije za prebacivanje generala Mladića na liječenje u Srbiju Date garancije za prebacivanje generala Mladića na liječenje u Srbiju
Advokati traže hitno oslobađanje generala Mladića Advokati traže hitno oslobađanje generala Mladića
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 26m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 36m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 28m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 27m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 21m
    0