Biraš jednom, biraj najbolje - Filozofski fakultet Pale

22.05.2020. 15:06
0
IZVOR: Katera

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u okolnostima izmijenjenim korona virusom, ostvaruje sve aktivnosti i zadaće iz nastavnog procesa prema utvrđenim mjerama, održavajući visok nivo mobilnosti studenata.

Na fakultetu koji je raznovrsnošću svojih studijskih programa, utemeljenih u fundamentalnim naukama, i brojnošću studentske populacije ponio epitet "univerziteta u malom" realizuju se i sve aktivnosti za upis nove generacije studenata. U novoj akademskoj godini, Filozofski fakultet svršenim srednjoškolcima nudi studij na 19 akreditovanih studijskih programa za koje će prijemni ispit, prema odluci resornog ministarstva, biti organizovan 1. i 2. jula ove godine.

Procesi modernizacije studijskih programa su permanentni na ovoj visokoškolskoj ustanovi, a povećanje broja zainteresovanih za inovirane programe pokazatelj su opravdanosti takvih nastojanja.

Od akademske 2007/08. godine, Katedra za sociologiju djeluje samostalno, kao jednopredmetni studij, sa izlaznim profilom diplomirani sociolog. Kroz proces modernizacije studijskih programa na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Katedra za sociologiju je od akademske 2017/18. godine, pokrenula još jedan izlazni profil, u oblasti socijalnog rada, sa izlaznim profilom diplomirani socijalni radnik. http://www.ff.ues.rs.ba/o-studijskom-programu-sociologija-sa-socijalnim-radom/

- Studiranje na Katedri za sociologiju, na studijskim programima sociologije ili  socijalnog rada, zasnovano je na uvidu u fundamentalna teorijska i praktična dostignuća socioloških nauka i potrebnih saznanja iz socijalnog rada.  Obrazovanje na ovoj katedri omogućava studentima ozbiljan i temeljit uvid kako u najznačajnije teme i probleme društva, stvarajući pretpostavke za razumijevanje ogromnog iskustva nataloženog u istorijskom razvoju sociologije kao i obrazovanje za socijalni rad koje je neophodno za brojne i složene uloge socijalnog rada u savremenom društvu - kaže prof. dr Biljana Milošević-Šošo, rukovodilac Katedre za sociologiju na Filozofskom fakultetu.

Kroz dva izlazna profila, diplomirani sociolog i socijalni radnik, studentima se omogućava sticanje nastavničkih znanja i vještina potrebnih za kreativno uključivanje u nastavni proces, naučno utemeljena znanja neophodna za razumijevanje fenomena modernog društva, društvenih procesa i promjena, kao i sticanje profesionalnih kompetencija socijalnog radnika u realizaciji profesionalne uloge, svrhe i metoda rada.

Na Katedri za sociologiju na vrijeme su uočeni društveni trendovi i shvaćene potrebe, ističe Milošević-Šošo, a dokaz tome su veliko interesovanje i popunjenost broja studenata već u prvom upisnom roku.

- Socijalni radnici rade u centrima za socijalni rad, ali i mnogim ustanovama socijalne zaštite za djecu, odrasle i starije osobe te u kazneno-popravnim ustanovama. Usmjereni su ka  okupacionoj ili radnoj terapiji štićenika, njihovom slobodnom vremenu, sarađujući s centrima za socijalni rad, sudovima i drugim službama. Prema Pravilniku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, od 2017. godine socijalni radnici mogu samostalno djelovati i u privatnoj sferi pružajuci usluge savjetovanja. Mi smo našim studentima obezbijedili i obavljanje prakse u nekim od socijalnih ustanova u Istočnom Sarajevu i zavodima za brigu o socijalno osjetljivim i ugroženim kategorijama - rekla je prof. dr Milošević-Šošo i naglasila da nastavu na ovoj katedri izvode afirmisani univerzitetski nastavnici, stalno zaposleni na Fakultetu, ali i eminentni profesori sa Univerziteta u Beogradu.

Na Katedri za novinarstvo i politikologiju očekuje se, do početka nove akademske godine, akreditacija dva inovirana studijska programa, za novinarstvo i odnose s javnošću i politikologiju.

Potreba za obrazovanjem kadrova ovih profila je neupitna, s aspekta zadovoljenja društvenog razvoja, ali i nastojanja da se kreira u nauci utemeljen profil budućih poslenika u javnoj sferi.

- Na Studijskom programu za novinarstvo biće dva izlazna profila, diplomirani novinar i diplomirani komunikolog za odnose s javnošću. Novinarstvo, kao temeljna odrednica ovog studijskog programa, i dalje će raditi na stvaranju mladih, budućih novinara kao četvrtog stuba demokratije, dakle, suštinski obrazovanih i kompetentnih poslenika javne riječi. Odnosi s javnošću su, u savremenom informacionom društvu, subjekt gotovo svake komunkacije, kreator i inspirator društvenih i političkih odnosa s značajnim uticajem na javno mnjenje. Smatramo da je, stoga, obaveza jednog stručno i naučno profilisanog segmenta visokoobrazovnog procesa, kao što je Katedra za novinarstvo i politikologiju, obezbijediti školovanje stručnjaka za odnose s javnošću - kaže dr Dejana Radovanović-Šarenac, viši asistent na Katedri za novinarstvo i politikologiju Filozofskog fakulteta Pale.

Na ovoj Katedri, u nastavnom planu, obezbijeđen je optimalan omjer komunikologije i novinarstva i fundamentalnih nauka, s kvalitetno organizovanom praktičnom nastavom koja se realizuje u poznatim medijskim kućama u Istočnom Sarajevu, Republici Srpskoj i BiH.

- Studijski program za novinarstvo pokreće internet radio RadioFilozofski i istoimeni portal www.radiofilozofski.com koji će našim studentima biti i nastavna baza, ali i prostor za upoznavanje i rad u medijima. Redakciju ova dva medija čine naši studenti, oni biraju, kreiraju i oblikuju sadržaje koji se emituju u programima radija i na portalu. Kao što i ime govori, RadioFilozofski, ovo je projekat Filozofskog fakulteta Pale, a očekivan je doprinos svih naših studenata - kaže Radovanović-Šarenac.

Studijski program za politikologiju opravdao je svoje postojanje, a interes među mladim ljudima za studij ovog profila ne jenjava. Novi plan i program umnogome je dopunjen i osvježen, na temelju iskustava stečenih tokom prethodne četiri godine, koliko ovaj studij postoji na Filozofskom fakultetu Pale.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Šantić - veliki pravoslavni zavjetnik Šantić - veliki pravoslavni zavjetnik
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 4m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 11m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 53m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 31m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 3m
    0