Bjelica: Poštovati mjere zbog naglog porasta broja zaraženih

25.10.2020. 13:07
0
IZVOR: Sokolac srce Romanije

Broj sugrađana pozitivnih na virus korona naglo se povećava. Dom zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“ u Sokocu pravovremeno reaguje u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, te se svakodnevno vrše testiranja i identifikuju kontakti. U Istočnom Novom Sarajevu isti postupak provodi se jednom nedjeljno. Zbog toga dolazi do velike razlike u brojkama, pa je zvaničan podatak da Istočno Novo Sarajevo zaključno sa 23.10.2020. god. ima 62 pozitivna lica, dok je Sokolac u tom momentu imao 138 pozitivnih lica.


Činjenica je da iz bolnice „Srbija“ vraćaju pacijente koji su upućeni na hospitalizaciju.Pacijent koji je u ponedjeljak upućen u bolnicu, vraćen je da bi se izvršilo testiranje. Testiran je i iako nalaz nije stigao u petak ujutru, zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja upućujen je ponovo u bolnicu ,,Srbija” u koju nije tigao, jer je preminuo na putu. PCR rezultat post mortem bio je negativan. Dakle, pacijente vraćaju u opštinske domove zdravlja, dok umiru od drugih bolesti.

 

Direktor bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija je u telefonskom razgovoru potvrdio da je trenutno na liječenju 28 pacijenata u Kovid bolnici čiji je kapacitet 55 kreveta. Na pitanje zašto se pacijenti vraćaju u Dom zdravlja rekao je da to rade doktori i da ne zna zašto, iako direktor ima pravo i obavezu vršiti nadzor nad zakonitim radom svih zaposlenih.

Iz sokolačkog Doma zdravlja apeluju na Opštinski štab za vanredne situacije da pravovremeno reaguje opremanjem Kovid ambulante pri Domu zdravlja, jer je očigledno da će u narednom periodu raditi ogroman dio posla. Trenutno ne postoji odgovarajuća koordinacija u zdravstvenom sistemu.

Opštinski štab za vanredne situacije prati svakodnevno situaciju i donosi neophodne potrebne mjere u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Obavezno je poštovanje epidemioloških mjera: nošenje maske, održavanje fizičke distance, dezinfekcija i dr. Komunalna policija opštine Sokolac u saradnji sa Policijskom stanicom Sokolac pojačano će vršiti kontrolu i nadzor nad sprovođenjem ovih mjera.

Načelnik opštine Sokolac
Milovan Bjelica

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    15h 22m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    17h 41m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    18h 8m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    20h 48m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    13h 29m
    0