Božović: VRS i narod junački izdržali napade

09.09.2023. 09:50
0
IZVOR: srna.rs

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izjavio je da su Vojska Republike Srpske i narod junački izdržali NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine i da je Republika Srpska najveća srpska pobjeda u 20. vijeku, za koju je plaćena velika cijena.

- Naša sveta dužnost je da se u svakoj prilici i na svakom mjestu sjetimo onih koji su dali živote u tih 16 dana sramnog NATO bombardovanja naše zemlje, kao i da prenesemo istinu o izmišljenim i insceniranim povodima za to - rekao je Božović Srni.

On je istakao da su NATO bombardovanjem grubo kršene odredbe muđunarodnog prava, a pošto su oni ti koji "kroje kapu svima" i imaju ulogu "mirovnjaka" širom svijeta, za svoje zločine nisu odgovarali.

- Nisu nam tada poslali samo trenutnu razornu moć raketa i bombi `tomahavk`, već i osiromašeni uranijum koji nas i danas polako truje i uništava - rekao je Božović.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije "Namjerna sila" poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj Božović: Privredno pozicionirani i u gradu Istočno Sarajevo i u Srpskoj
Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila Godišnjica bombardovanja Niša kasetnim bombama u kome je poginulo 16 civila
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 23m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 30m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    18h 12m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 22m
    0