Buknuo požar u omiljenom turskom ljetovalištu: Širi se gust dim, evakuacija u toku

14.07.2023. 21:54
0
IZVOR: glassrpske.com

Šumski požar buknuo je danas popodne u Bodrumu. Vatra se pojavljuje na nekoliko lokacija, a vatrogasne ekipe se trenutno nalaze u blizini međunarodnog aerodroma u Bodrumu, gdje se gusti dim nadvija iznad vatre koja je zahvatila rastinje.

Na vatru iz vazduha odgovara sedam helikoptera i tri aviona koji su pridruženi Regionalnoj direkciji za šumarstvo Mugla, 35 cisterni za vodu i cisterne za vodu, četiri dozera i 157 ljudi gasi požar s kopna. Borba se nastavlja da se kontroliše plamen koji se brzo širi pod dejstvom vjetra.

Navodeći da je požar izbio na raskrsnici aerodroma Milas-Bodrum oko 15.00 časova, gradonačelnik Milasa Muhamet Tokat rekao je da se plamen uz dejstvo vjetra kreće u pravcu Bones Mahalesija.

- Sada smo na parkingu na auto-putu u Bodrumu i udaljen je oko 100 metara od puta. Vazdušno-desantna intervencija se nastavlja. Ako vjetar nastavi ovako, vatra će pojačati svoje dejstvo. Region u kojem se trenutno nalazimo je region gde se nalaze parkingi, benzinske pumpe i saloni vozila – rekao je on.

Veliki požar koji je izbio nedaleko od auto-puta Milas-Bodrum stavlja u opasnost naselja Akiol i Bones, upozorio je danas gradonačelnik Tokata. Iako još uvijek nema preciznih informacija o uzroku požara, vjeruje se da je vatra započela zbog opuška cigarete ili stakla.

- Ovaj požar je veoma blizu autoputa Milas-Bodrum. Naš region je živahan tokom ljetnjih sezona i mnogi dolaze ovdje na odmor. Ali niko nema pravo da ugrožava našu bezbjednost i okolinu. Redovno upozoravamo na ovakve situacije. Molim vas da budete veoma oprezni u ovoj oblasti. Prilikom dolaska i odlaska, molimo vas da ne bacate cigarete na put. Trenutno postoji ozbiljna opasnost za naselja Akiol i Bones - izjavio je gradonačelnik.

Preventivna evakuacija starijih građana iz sela kojima se požar približavao je u toku, navode izvori. Ministar poljoprivrede i šumarstva, Ibrahim Jumakli, je takođe krenuo ka regionu gde se nastavio šumski požar u Milasu, saopšteno je.

Bodrum je jedno od najpopularnijih turskih ljetovališta koje se nalazi na Egejskom moru.

Aerodrom koriste turisti koji dolaze u Bodrum, i u brojna druga popularna odmarališta, kao što je Marmaris.

 


 

Komentari 0
Povezane vijesti
Zbog potresa u Turskoj u BiH porastao broj turskih migranata Zbog potresa u Turskoj u BiH porastao broj turskih migranata
Turci se povlače iz pregovora o ujedinjenju Kipra Turci se povlače iz pregovora o ujedinjenju Kipra
Lokalizovan požar u selu Kula Lokalizovan požar u selu Kula
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 12m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 40m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 22m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 55m
    0