"Carevo novo odijelo" - najbolja predstava u cjelini

12.12.2021. 10:03
0
IZVOR: SRNA

Za najbolju predstavu na 26. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame Republike Srpske održanom u Istočnom Novom Sarajevu proglašena je predstava Hercegnovskog pozorišta "Carevo novo odijelo", reditelja Petra Pejakovića.

U obrazloženju odluke, žiri je naveo da je predstava sa efektnim scenskim rješenjima i dinamičnim mizanscenom, zabavna tokom trajanja za sve generacije gledalaca. Iako je nastala prema poznatoj bajci Hansa Kristijana Andersena, ova predstava prvobitni tekst nadilazi i surovo iskreno dotiče vanvremenski ozbiljna pitanja - vlast i njenu zloupotrebu, laž, istinu i manipulaciju.

Riječ je o drugačijoj bajci, o priči koja vlast sagledava kao zamku u koju lako upadaju i oni koji je nose i oni koji je trpe.

Monodrama "Vojvoda Živojin Mišić", Pozorišta "Slavija" iz Beograda, u kojoj je igrao Boško Puletić, proglašena je za najbolju na ovogodišnjem festivalu.

Prema odluci žirija, najbolji glumac Festivala je Srđan Karanović za ulogu doktora Mladena Đakovića, odnosno lopova u predstavi "Lopuže", Pozorišta "Slavija" iz Beograda.

Za najbolju glumicu Festivala proglašena je Nataša Ivančević za ulogu Žane u predstavi "Skupština" Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

S obzirom na to da niko od nagrađenih nije prisustvovao ceremoniji zatvaranja Festivala, priznanja će im biti naknadno uručena.

U zvaničnom programu Festivala odigrano pet pozorišnih predstava i četiri monodrame.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i organizator festivala Mladen Janković rekao je da su ove godine imali priliku da ugoste značajne pozorišne institucije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Janković je istakao da su se kao organizatori potrudili da obezbijede kvalitetan program i da zadrže nivo kvaliteta, a prema prvim reakcijama, publika je zadovoljna onim što je imala priliku da vidi u proteklim danima.

- Uprkos trenutnoj situaciji, postoji vjerna publika zahvaljujući kojoj Festival i traje. Zahvalio bih se svim učesnicima koji su najbolji ambasadori našeg Festivala, žiriju, a čestitao bih nagrađenim glumcima i pozorištima - istakao je Janković.

On je zahvalio svim pokroviteljima bez kojih ni ove godine, kao i svih prethodnih, ne bi mogao biti organizovan festival, a to je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Žiri festivala su činili profesor Rade Simović, koji je predsjednik, i članovi - reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Simović je istakao da je zaštitni znak festivala od osnivanja monodrama i ove godine je ta monodramska linija sa stanovišta estetskog kvaliteta, tematskog i svakog drugog apsolutno ispunila zadatak.

- Predstave su ujednačene i to je veliki uspjeh selektora, ali je bilo različitih rukopisa i nije bilo jednostavno donijeti odluke - istakao je Simović.

Todorović je istakao da je virus korona postao dio života, pa tako i festivala, ali da su zadovoljni posjetom.

On je dodao da je Festival izuzetno dobro organizovan i realizovan.

- Kamerne predstave su na izuzetno dobrom nivou kvaliteta, ujednačene, ali moram da kažem da su se ove godine monodrame podigle na viši nivo - istakao je Todorović.

On je izrazio nadu da će Festival naredne godine da bude organizovan u novom pozorištu, koje je u izgradnji.

Todorović je naglasio da je ipak najvažnije održati Festival, njegovu tradiciju, a zgrada pozorišta će biti samo kruna na tu priču.

Festival malih scena i monodrame počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti Srna fest. Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame, da bi potom izašao iz okvira prvog festivala, tako da su osim monodrama uvrštene i kamerne predstave, što se održalo i do danas, po pravilu - pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    3h 43m
    0
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    18h 37m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    4h 36m
    1
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    22h 59m
    4
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    4h 0m
    1