Cilj kvalitetno obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju

25.08.2019. 11:13
0
IZVOR: Srna

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je u prošloj školskoj godini finansiralo rad 256 asistenata da bi se omogućilo kvalitetnije i pristupačnije vaspitanje i obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

"Za ove potrebe lani je obezbijeđeno više od milion KM", rečeno je Srni u resornom ministarstvu, uz napomenu da je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju definisano da ova institucija daje saglasnost za angažovanje asistenata, te da je u toku ovaj proces i kada je riječ o novoj školskoj 2019/2020. godini. 

Asistenti pružaju tehničku pomoć učeniku u kretanju i obavljanju higijenskih potreba, ali i na planu komunikacije i socijalne uključenosti. Na prijedlog nastavnika ili stručne službe škole, oni pružaju i drugu vrstu pomoći, zavisno od potreba učenika. 

U stručnim službama 21 osnovne škole u Srpskoj u školskoj 2018/2019. godini, osim obaveznog pedagoga, bio je angažovan defektolog, u 125 škola psiholog, u 12 logoped, a u devet socijalni radnik. 

"Svi oni su obavezni da svim, pa i učenicima sa smetnjama u razvoju, pruže neophodnu stručnu pomoć", naveli su iz resornog ministarstva. 

U Srpskoj postoje i četiri centra za obrazovanje i vaspitanje djece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju - "Sunce" Prijedor, "Zaštiti me" Banjaluka, Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka i Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" Derventa. 

"U njih se, na osnovu rješenja o vrsti i stepenu ometenosti, upućuju uglavnom djeca sa težim i teškim smetnjama u razvoju kojima je, osim stručne vaspitno-obrazovne službe kojom ovi centri raspolažu, potrebna svakodnevna njega i rehabilitacija koja im tamo može biti pružena", objašnjavaju u Ministarstvu. 

U sistem vaspitanja i obrazovanja u Srpskoj i u redovna odjeljenja u osnovnim školama uključena su djeca sa smetnjama u razvoju sa kojima nastavnici rade po posebnim, individualno prilagođenim programima, kažu u Ministarstvu.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Imaju fakultetsku diplomu, a nezaposleni: Koje struke imaju najveći broj nezaposlenih Imaju fakultetsku diplomu, a nezaposleni: Koje struke imaju najveći broj nezaposlenih
Kako spriječiti loš vokabular u srpskom jeziku? Kako spriječiti loš vokabular u srpskom jeziku?
Sve spremno za početak nove školske godine Sve spremno za početak nove školske godine
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 12m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 40m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 22m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 55m
    0