Dan kada je okean progutao „nepotopivi“ Titanik

15.04.2021. 09:33
0
IZVOR: SRNA

Najveći i najluksuzniji brod sa početka 20. vijeka "Titanik" potonuo je na današnji dan 1912. godine - poginule su 1.523 osobe, računajući putnike i osoblje.

Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD "Titanik" je udario u ledeni brijeg u sjevernom Atlantiku.

Mada je smatran "nepotopivim", potonuo je za samo dva sata i 20 minuta. "Titanikom" je komandovao kapetan Edvard Smit, koji je takođe poginuo.

Brod je prevozio neke od tada najbogatijih ljudi svijeta, kao i stotine iseljenika iz Britanije, Skandinavije i cijele Evrope, koji su htjeli da započnu novi život u SAD.

Smještaj za putnike prvog razreda bio je vrhunac udobnosti i raskoši, sa teretanom, bazenom, bibliotekom, restoranima i kabinama.

Bežična telegrafija visoke snage omogućavala je putnicima slanje telegrama, kao i komunikaciju sa drugim brodovima.

Iako je "Titanik" imao napredne bezbjednosne faktore poput vodonepropusnih pregrada i daljinski zatvaranih vodonepropusnih vrata, zbog zastarjelih pomorskih bezbjednosnih propisa imao je čamaca dovoljno za samo 1.178 ljudi, što je bila tek trećina njegovog kapaciteta.

Brod je imao 16 soha /malih dizalica/ za čamce, koje su mogle da spuste po tri čamca, ukupno 48. Međutim, "Titanik" je nosio samo 20 čamaca.

Havarija "Titanika" jedna je od najvećih i najpoznatijih pomorskih nesreća ikada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 21m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 16m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 4m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 10m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 38m
    0