Danas Međunarodni dan starijih osoba

01.10.2024. 15:06
0
IZVOR: srna.rs

Crveni krst Republike Srpske danas obilježava Međunarodni dan starijih osoba, a u okviru toga biće organizovane posjete i druženja sa korisnicima programa kućne njege i licima koja borave u staračkim domovima.

Ovogodišnji moto obilježavanja je "Dostojanstveno starenje".

Iz Crvenog krsta Srpske su naveli da kroz programe i aktivnosti posebnu pažnju posvećuju stanovništvu treće životne dobi.

- Imajući u vidu tešku socijalno-ekonomsku situaciju, posebno je ugroženo dostojanstvo starijih koji nisu radno sposobni da obezbijede egzistenciju. Ovo je još jedan razlog da im se posveti pažnja i da se u svim sredinama angažuju oni koji mogu da doprinesu da se njihova situacija poboljša - istaknuto je u saopštenju.

Iz ove humanitarne organizacije su naveli da je tokom cijele godine potrebno, u saradnji sa nadležnim institucijama, kontinuirano raditi na tome da se široj javnosti skrene pažnja na specifičnosti životnih uslova i potreba starijih ljudi.

Poručili su da je važno i da se svi društveni faktori uključe u stvaranje i njegovanje humanijeg odnosa prema starijima, kao i poboljšanje uslova u kojima žive.

Crveni krst Srpske u skladu sa rezolucijom UN, koju je proglasila Generalna skupština ovog tijela 14. decembra 1990. godine, kako bi naglasila važnost obezbjeđenja životne sredine prilagođene potrebama i sposobnostima osoba treće životne dobi, obilježava Međunarodni dan starijih osoba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lazić: Crveni krst Srpske prepoznat kao pouzdan i dokazan partner Lazić: Crveni krst Srpske prepoznat kao pouzdan i dokazan partner
Purković: Ubrzati proces traženja nestalih Purković: Ubrzati proces traženja nestalih
Crveni krst Republike Srpske obilježava Dan nestalih i poginulih u Srpskoj Crveni krst Republike Srpske obilježava Dan nestalih i poginulih u Srpskoj
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    8h 17m
    10
  • Pavle Vuisić - vječiti boem koji je mrzio glumu
    7h 54m
    0
  • Božović: Volja naroda se ne može nikakvim pritiscima spriječiti
    3h 42m
    0
  • Upriličen prijem za 78 brucoša na Elektrotehničkom fakultetu (FOTO)
    8h 26m
    4
  • Komplikovan politički sistem: Na ovaj način se računaju mandati u BiH
    21h 7m
    0