Danas svečano otvaranje Trga Srbija

15.10.2020. 08:27
1
IZVOR: SRNA

U Istočnom Novom Sarajevu danas će biti upriličeno svečano otvaranje novoizgrađenog Trga Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM.

Svečano otvaranje novoizgrađenog trga je u 18.00 časova, a prisustvovaće visoki zvaničnici i predstavnici Republike Srpske i Srbije, najavljeno je iz opštinske uprave.

Donacija Vlade Srbije u iznosu od 1.000.000 evra, iz prvog kruga pomoći lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj u novembru 2017. godine omogućila je Opštinskoj upravi da raspiše tender i zaključi ugovor za izgradnju Trga.

Iz opštinske uprava Istočno Novo Sarajevo podsjećaju da je riječ o najvećoj pojedinačnoj donaciji od kada opština postoji, ali od Vlade Srbije.

- Trg površine 11.000 metara kvadratnih predstavljaće `srce Istočnog Novog Sarajeva` i čitavog grada Istočno Sarajevo s obzirom na to da će biti najreprezentativniji objekat ovog tipa u istočnom dijelu Republike Srpske. Trg se nalazi između Ulice vojvode Radomira Putnika i Spasovdanske ulice, te se naslanja na park Gavrilo Princip i obdanište `Patrijarh Pavle`- navedeno je u saopštenju.

Centralno mjesto na trgu zauzima spomenik Porodici u Istočnom Novom Sarajevu, koji će biti postavljen na Spasovdan 2021. godine, a biće izrađen od bronze i visok 3,20 metara.

Autor spomenika je akademski vajar Zoran Kuzmanović, koji je i autor brojnih spomenika od kojih se izdvaja spomenik Gavrilu Principu u opštini Istočno Novo Sarajevo i Beogradu, spomenik patrijarhu Makariju i Mehmed paši Sokoloviću u Višegradu, te posljednje restauracije Beogradskog pobjednika na Kalemegdanu.

Trg Republike Srbije sadrži centralnu zonu koja je popločana kamenom i kombinacijom behaton ploče, a od nedavno je u funkciji fontana i javne česme, te su postavljene i klupe.

Završeno je i ozelenjavanje površina, sadnja zimzelenog i listopadnog drveća kao i niskog i visokog rastinja na lokaciji Trga.

- Zajedno sa parkom Gavrilo Princip, sportskim terenima i sportskom dvoranom, Trg je sigurno najreprezentativniji javni prostor u našoj opštini, a čija funkcija će svakako biti i manifestacionog tipa - dodaje se u saopštenju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Jjj 15.10.2020. 12:31
    Obećano, ispunjeno, svaka čast!
Povezane vijesti
Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
U subotu privremena obustava saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu U subotu privremena obustava saobraćaja u Istočnom Novom Sarajevu
U subotu trka za osnovce u Istočnom Novom Sarajevu, prijave u toku U subotu trka za osnovce u Istočnom Novom Sarajevu, prijave u toku
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 45m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 40m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 45m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 34m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 43m
    3