Delegacija Ambasade Japana posjetila dom zdravlja

30.08.2019. 20:05
0
IZVOR: SRNA

Delegacija Ambasade Japana u BiH razgovarala je sa direktorom Doma zdravlja na Sokocu Adrijanom Stanar o stanju u oblasti primarne zdravstvene zaštite i potrebama ove ustanove.
Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da je lokalna uprava u ime sokolačkog Doma zdravlja "Doktor Ljubomir Ćeranić" aplicirala za javni poziv Ambasade Japana u BiH u okviru programa Grant pomoći za temeljne projekte ljudske potrebe i bezbjednosti /GAGP/. 

On je naveo da je opština Sokolac pripremila projekat u kojem je izražena potreba da Vlada Japana pomogne Dom zdravlja nabavkom sanitetskog vozila u vrijednosti od 80.000 do 100.000 KM. 

Predstavnik Ambasade Japana u BiH Macuši Saito rekao je Srni da je posjeta sokolačkom Domu zdravlja upriličena u okviru priprema i razmatranja mogućnosti za neki vid pomoći ovoj ustanovi. 

-Mi smo brzo reagovali i tu smo da se upoznamo o stanju u oblasti zdravstvene zaštite stanovništva na području opštine Sokolac- rekao je Saito. 

Direktor sokolačkog Doma zdravlja Adrijana Stanar navela je ova zdravstvena ustanova troši znatna sredstava na održavanje tri sanitetska vozila kojima raspolaže, od kojih je jedno kupljeno 1998. godine. 

-Našim vozilima prevozimo pacijente iz udaljenih sela do Doma zdravlja, potom i do nekoliko regionalnih centara na dalje liječenje i treba imati u vidu razuđenost opštine, konfiguraciju planinskog terena, te teške klimatske uslove sa dosta snježnih padavina i leda na lokalnim putevima- rekla je Stanareva. 

Ona je navela da u ovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite djeluje sedam timova porodične medicine, radi šest doktora specijalista, a angažovano je sedam specijalista koji dolaze iz susjednih bolnica. 

Stanareva je podsjetila da je Vlada Japana i ranije u više slučajeva pomagala sokolačkom Domu zdravlja na čemu im je, kako je navela, neizmjerno zahvalna. 

Prema njenim riječima, Dom zdravlja je od Vlade Japana dobio rendgen aparat, ultraznučni aparat, dva saniteska vozila, a 2003. godine u potpunosti je izgrađen i opremljen objekat Centra za bazičnu rehabilitaciju. 

Predstavnicima Ambasade Japana u BiH danas su predočeni podaci o funkcionisanju ove zdravstvene ustanove u kojoj je registrovano oko 11.000 pacijenata i u toku prošle godine pruženo 118.740 raznih vidova zdravstvenih usluga. 

Sastanku u Domu zdravlja na Sokocu prisustovala je i koordinator projekta Mariko Kobajaši. 

Delegacija Ambasade Japana posjetila je i Centar za bazičnu rehabilitaciju u krugu Doma zdravlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 15m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 20m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 12m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 42m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 26m
    0