Disciplinske mjere zbog vršnjačkog nasilja u Nevesinju

08.12.2021. 12:12
0
IZVOR: Srpska.info

Zbog počinjenog vršnjačkog nasilja u OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja, šest učenika sedmog razreda biće premješteno u područno odjeljenje škole, dok je za tri učenika izrečen ukor direktora, odnosno ukor odjeljenskog vijeća i starješine.

Učenicima je u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja. Ovo su rezultati provedenih disciplinskih postupaka za devet učenika sedmog razreda osnovne škole iz Nevesinja, sa kojima je upoznato i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

– Napominjemo da je po nalogu Ministarstva u školi inspekcijski nadzor izvršila Republička prosvjetna inspekcija, dok su stručno-pedagoški nadzor izvršili inspektori-prosvjetni savjetnici iz Republičkog pedagoškog zavoda koji su preporučili određene mjere sa ciljem prevencije, sprečavanja, otkrivanja i suzbijanja nasilja među djecom i mladima – kažu iz MPK.

  • Detalji vršnjačkog nasilja u školi u Nevesinju (VIDEO)
    02.12.2021. 13:51

    U Osnovnoj školi "Risto Proroković" u Nevesinju dogodila su se dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja, a nakon što je objavljen video nasilja isplivali su detalji zlostavljanja jednog dječaka. Naime, ...

Republika Srpska
Detalji vršnjačkog nasilja u školi u Nevesinju (VIDEO)

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike u nasilju, kao i predavanja i radionice na temu vršnjačkog nasilja na časovima odjeljenske zajednice. Preporučeno je i da odjeljenske starješine upoznaju sve učenike sa postupanjem u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da se održe roditeljski sastanci i sjednica Savjeta roditelja na kojima će se predočiti sve aktivnosti koje se čine na otklanjanju narušavanja ugleda škole, a u cilju većeg povjerenja svih prema školi.

– Zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova je da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje. Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da je prevencija, sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od opšteg društvenog interesa, napominjemo da je od izuzetne važnosti postupanje i djelovanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog nasilja. Osnovni cilj svima treba da bude unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu, te obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja, na način da se osigura adekvatna, blagovremena i kontinuirana reakcija škole kao vaspitno-obrazovne ustanove – smatra ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ona je naglasila da Ministarstvo neće tolerisati zataškavanje, niti bilo koji drugi način nereagovanja i nepostupanja u skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru
Za neplaćene saobraćajne kazne duguje skoro 81.000 KM Za neplaćene saobraćajne kazne duguje skoro 81.000 KM
Za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca kazne od 200 KM do 600 KM Za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca kazne od 200 KM do 600 KM
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    8h 46m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 42m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    23h 26m
    0
  • Posljednji kondorov let
    21h 11m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    23h 32m
    0