Diskriminacija prema Srbima i Romima u Hrvatskoj

10.06.2021. 18:25
0
IZVOR: SRNA

U Hrvatskoj postoji diskriminacija prema osobama određenih grupa, posebno za romske i srpske nacionalne manjine, navodi Savjetodavni komitet o okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope.

Komitet u ovom, petom mišljenju o Hrvatskoj, ukazuje i da je rast "radikalnog nacionalizma" imao negativan uticaj na prava manjina, posebno u oblastima gdje se vodio rat.

Od posljednjeg izvještaja, Komitet primjećuje porast zločina iz mržnje i incidenata "govora mržnje u medijima".

U mišljenju se kritikuje i obim do kojeg diskusije povezane sa nacionalnim manjinama "dominiraju antimanjinskom retorikom i predrasudama, a najugroženiji su pripadnici srpske i romske populacije".

Komitet traži jačanje Kancelarije ombudsmana i pobošljanje efikasnosti sistema besplatne pravne pomoći.

Traži i jačanje uticaja ljudskih prava i obuke o nediskriminaciji pripadnika snaga za zaštitu javnog reda i mira i pravosuđa kao mjere za poboljšanje kontakta sa ugroženim grupama i borbe protiv neprijavljivanja slučajeva diskriminacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo" Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo"
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    23h 39m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 1m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 6m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    22h 54m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 15m
    0