Djelimično prihvaćene mjere zabrane osumnjičenima za zločine u Jošanici

04.01.2023. 15:23
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH djelimično je prihvatio mjere zabrane za petoricu osumnjičenih za zločine počinjene u selu Jošanica kod Foče 1992. godine, kada je ubijeno 56 Srba, pretežno civila, među kojima je bilo žena i djece, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Mjere zabrane, koje se odnose na zabranu sastajanja sa određenim osobama, određene su Rašidu Sobi, Zakiru Jamaku, Ademu Fehriću, Ševki Glušcu i Murizu Hadžiahmetoviću, naveli su iz Suda BiH.

Ova lica su osumnjičena da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na Jošanicu i u činjenju zločina.

Mjera zabrane će, kako je precizirano, trajati dok za to postoji potreba, a kontrola opravdanosti izrečenih mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o mjerama.

Rješenje kojim je djelimično prihvaćen prijedlog Sud BiH je donio 27. decembra prošle godine, nakon ročišta u predmetu "N.N. i drugi". Prijedlog je upućen 23. decembra.

- U preostalom dijelu, prijedlog Tužilaštva BiH od 23. decembra odbija se kao neosnovan - naveli su iz Suda BiH.

Iz Suda BiH su naveli da se žalba na ovo rješenje može izjaviti Krivičnom vanraspravnom vijeću ovog suda u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rješenja.

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić je 28. decembra prošle godine podnio prijavu disciplinskom tužiocu protiv tužioca Vladimira Simovića u predmetu protiv petorice osumnjičenih za zločine u selu Jošanica kod Foče 1992. godine.

Kajganić je 29. decembra uputio prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca koja se odnosi na postupanje Simovića, jer kao postupajući tužilac nije donio tužilačke odluke u predmetu nakon devet godina, od kada je zadužio navedeni predmet.

Tužilac Vladimir Simović je prvobitno, bez ikakvih mjera zabrane, pustio na slobodu osumnjičene u predmetu koji se odnosi na srpsko stradanje u Jošanici, a zatim je za njih predložio mjere zabrane.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici takozvano Armije BiH su rano ujutro ušli iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su ne samo kuće već i pomoćni objekti. Osim nejači ubijana je i stoka, a gdje su stigli, zločinci su posjekli čak i stabla voćaka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    5h 38m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    5h 43m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    6h 35m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    19h 5m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    6h 49m
    0